ZADAR - Prije dva dana stigla je pismena potvrda  Državnog odvjetništva, DORH-a da nema nikakvih pravnih prepreka da se nastave radovi na gradilištu Centra Mocire.

Odnosi se na to na tužbu tvrtke Alcom u stečaju protiv ministarstava od kojeg su, kao nositelja projekta, tražili dodatni milijuni kune zbog nepredvidljivih radova koji su nastali u projektu kojim nije bila predviđena sanacija podzemnih tunela JNA.

Ishod je to tromjesečnih pregovora koje je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta vodio u Ministarstvu socijalne skrbi te Ministarstvu obrazovanja koji su u tripartitnom ugovoru prije 10 godina počeli s radovima na tom 45 milijuna kuna vrijednom projektu. Ministrica Nada Murganić brzo je ušla u tu zadarsku sagu, a veliku ulogu je imala njezina državna tajnica Marija Pletikosić. Njima je posebno zahvalio gradonačelnik Kalmeta koji je vijest o uklanjanju posljednje prepreke za završetak Mocira objavio na zaraslom ali čuvanom gradilištu.

- Nakon što smo dobili taj papir već idućeg tjedna idemo u ministarstva kako bi dogovorili anks ugovora. Gruba procjena je da bi za završetak svih radova i oprema trebalo još 8 milijuna kuna, kazao je Kalmeta. Ponavljajući kako se radi o gruboj procjeni, gradonačelnik je najavio kako će se izraditi novi troškovnik nakon stručne analize stanja gradilišta. Tada će se napraviti i nova dokumentacija za natječaj kojim će se tražiti izvođača radova.

Iako ne žele prognozirati mogući završetak Mocira, ako bi sve išlo planiranom dinamikom, Centar bi se za sve korisnike mogao otvoriti krajem godine, kazao je resorni pročelnik Joso Nekić. On je podsjetio kako će u Centru Mocire svoje mjesto naći vrtić Latica, Škola Voštranice te dnevni boravak za osobe iznad 21 godinu. U centru je planirano i 50 ležajeva. Na njega već godinama čeka više od 200 korisnika te stručno osoblje koje radi s djecom s posebnim potrebama.

- Bilo je puno problema, nećemo se osvrtati u prošlost tko je i zbog čega odgovoran. Najvažnije je da ćemo napokon dobiti vrhunski Centra za skrb te posebne socijalne kategorije, ustvrdio je gradonačelnik Kalmeta.