U Zadarskoj županiji  jučer je izbilo pet požara, među kojima je najveći onaj u Orintološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero.

Policija još nije  ustvrdila uzrok najnovijeg požara na Vranskom jezeru. Njih je nakon progalšanja zaštite  staništa ptica u Parku prirode bilo više i uglavnom su bili podmetnuti.

Prema informacijama iz PU zadarske opožarena je površina tri puta tri pol kilometra. zapovjednik JVP Željko Šoša kaže kako se radi o površini 100 puta 100, što znači jedan hektar. Presudnu ulogusu imali kanaderi, kazao je Šoša i dodao kako bi Park prirode morao imati vozilo za pristup.

 O požarima je izvestio  Županijski  centar 112.

1. ŽC 112 Zadar zaprimio je 26. siječnja u 11:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Pakoštana, u Parku prirode Vransko jezero. Požarom je zahvaćeno 12 ha trstike i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, JVP Biograd, te DVD Pakoštane i Drage sa ukupno devet vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 14:30 sati.

2. ŽC 112 Zadar zaprimio je 26. siječnja u 12:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Korlat kod Nadina. Požarom je zahvaćeno 16 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Benkovac sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 13:35 sati.

3. ŽC 112 Zadar zaprimio je 26. siječnja u 13:13 sati dojavu o požaru raslinja na području Šopota kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno 25 ha borovine, smreke, trave i niskog raslinja.

U gašenju požara sudjelovala je JVP Benkovac sa osam vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 16:20 sati.

4. ŽC 112 Zadar zaprimio je 26. siječnja u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Galovca. Požarom je zahvaćeno 9 ha visokog i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 18:25 sati.

5. ŽC 112 Zadar zaprimio je 26. siječnja u 16:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Murvice Donje. Požarom je zahvaćeno 9 ha hrastove šume i trave. U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 18:45 sati.