Naša jučerašnja mini ankete među dijelom ravnatelja zadarskih osnovnih škola o odazivu djece na zakazani početak drugog polugodišta, čini se, nije bila posve iskrena.

Jedan nam je ravnatelj tako na prvu rekao kako je odaziv gotovo stopostotan, da bi nakon prebrojavanja učenika taj postotak pao gotovo za pola.

Drugi je izostavio podatak da je bilo razreda u kojima su se u školi pojavila tek dva učenika, a kroz razgovor s učenicima i roditeljima spoznali smo da je postotak dolazaka friziran i popravljan i za 20 posto. U jednoj školi se vjeruje kako je dobar dio djece izostao zbog bolesti itd.

Ukratko, odluka zadarskih ravnatelja bila je jednoglasna i oni su se odlučili izabrati četvrtak kao dan početka nastave. Kada su uvidjeli da su između ponedjeljka 16. siječnja i četvrtka 12. siječnja napravili malčice pogrešan izbor odlučili su valjda ublažiti posljedice odluke.

Za nastalu situaciju ravnatelji i nastavnici (koji svoju djecu nisu mogli odvesti na skijanje u hrvatskom skijaškom tjednu, za razliku od roditelja) najmanje su krivi.

Problem je manevarski prostor koji je u ovakvim slučajevima ostavljen lokalnoj razini pa su se tako ravnatelji zadarskih srednjih škola dogovorili da nastava počne u ponedjeljak 16. siječnja, dok su ravnatelji osnovnih izabrali četvrtak 12. siječnja. Da se zbog ekstremnih hladnoća i vrućina pita lokalnu razinu razumljivo je, ali intervenirati u kalendar zbog banalnih razloga je neprihvatljivo.

Najviše pomutnje izazvala je obavijest na jednoj školi kako nastava počinje u četvrtak, osim za one učenike koji idu na skijanje. Jedna je majka uz sjajan komentar o tome izvijestila lokalne medije, među kojima i naš portal. Priča se brzinom munje proširila Hrvatskom i postala nacionalna.

Tu su na red došli roditelji koji su u ovakvoj odluci vidjeli svoje dijete kao građanina drugog reda te su donijeli odluku: „Ostaješ kod kuće!(Ideš na skijanje!)" .

Oni roditelji koji su svoju djecu poslali u školu tek su se nakon četvrtka osjetili namagarčenima. Rezultat, danas je broj djece još manji.

Tako je primjerice u jednoj školi jučer na nastavu stiglo 14 prvašića jednog razreda. Danas ih je učiteljica na nastavu povela četvero. Na kraju balade nakaradni sustav uvijek kažnjava one koji su najmanje krivi, djecu.

Drugi puta kada budete morali donijeti sličnu odluku razmislite malo i o njima. Što je za njih bolje? Vi ste važni, ali ne i najvažniji! Cijela ova situacija mogla se izbjeći da se držalo jednostavnog pravila: Ako nastava počinje u četvrtak, počinje tada svima ili ne počinje nikome!