ZADAR - Do kraja ovog mjeseca završit će uređenje Malog Arsenala, povijesne građevine koja će biti otvorena kao Multimedijalni centar za posjetitelje Zadra.

Obnova tog objekta i unutrašnje uređenje u sklopu EU projekta HERA, kojeg je nositelj Zadarska županija, na kraju će koštati 385 tisuća EUR-a. U studenom nam je odobreno još sto tisuća eura, ponosno će Lovro Jurišić, koji je kao pomoćnik pročelnika za EU fondove već tri godine angažiran na tom kapitalnom EU projektu Zadarske županije.
Nije bilo lako, ali stigli su do stakla koje će biti medij za multimedijalne projekcije. Staklo je postavljeno u prednjem dijelu Arsenala koji je prostor od 60-tak kvadrata. Ispod tog stakla ugrađen je uređaj za zrak, kako se ne bi maglilo. Staklena ploha visjet će iznad 2 i pol metra, a na samom ulazu u Mali Arsenal u četvrtak će iz Svijeta stakla postaviti tri od četiri staklene plohe kako bi se vidjeli otkriveni arheološki ostaci.
Kooperanti tvrtke Credo Ing, koja je bila nositelj svih radova, radili su i subotom da bi posao bio završen.

Za sve zahvate na Malom Arsenalu, konzervatori su davali suglasnost i nadzirali su sve radove pa tako i arheološka istraživanja, sanaciju i zamjenu krovišta te konzervatorsko-restauratorske na vanjskim zidovima.

Mali Arsenal je izgubio patinu vremena nakon što su fasade očišćene. Za unutrašnje uređenje „odgovorni" su zadarski arhitekti iz AB Foruma te Revolucija dizajna (koji su osmislili i oživjeli bajkovitu kuću Ivane Brlić Mažuranić). Radovi su počeli 6. srpnja 2016. godine te su zbog revizije statike bili jedno vrijeme prekinuti.