Povodom Dana grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice sv. Anastazije ili Stošije, koja se slavi 15. siječnja, nagrada Grada Biograda za životno djelo dodijelit će se dipl. ing. agronomije Jerolimu Urodi. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u petak, 13. siječnja, u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd s početkom u 18 sati. Tijekom svečanosti zaslužnim građanima bit će dodijeljene tradicionalne nagrade i priznanja Grada Biograda za 2016. godinu.

Jerolim-UrodaZa Jerolima Urodu možemo reći da je prvi gradonačelnik novoustrojene jedinice lokalne samouprave Grada Biograda na Moru iz ratne i kaotične 1993. godine. Ustroj lokalne vlasti u novoosnovanoj državi je postojao i prije, međutim termin gradonačelnik u punom smislu riječi se pojavljuje tek te 1993. godine. Dobitnik prestižne nagrade, 69-godišnji Jerolim Uroda osnovnu školu završio je u Biogradu, gimnaziju u Zadru, a Agronomski fakultet u Zagrebu. Nakon školovanja zapošljava se u tadašnjem PK Zadar, na poljoprivrednom dobru Vrana, kao rukovoditelj ugostiteljstva i turizma. Godine 1989. prelazi na mjesto rukovoditelja sportskih objekata Teniski centar ugostiteljsko-turističke tvrtke Ilirija, gdje je u suradnji s Međunarodnom ženskom teniskom federacijom organizirao prvi međunarodni teniski turnir za žene Jadranska rivijera s nagradnim fondom od 10 000 američkih dolara. Na mjesto biogradskog gradonačelnika dolazi kaotične ratne 1993. godine, u vremenu Domovinskog rata, kada je prva linija obrane Biograda bila suočena s tehnički nadmoćnijom vojskom Srbije i Crne Gore tj. JNA s dijelom pobunjenih Srba u Hrvatskoj, s njihovim položajima u Kakmi, svega 4km nadomak širem gradskom području, u vremenu bjesomučnog granatiranja Biograda, kada su se namjerno uništavali civilni ciljevi. Mjesta udara raketnih i topničkih projektila bili su tada dječji vrtić, gradska tržnica, škole, školsko igralište, plaže, gradska vijećnica, zavičajni muzej, bazen, autobusni kolodvor, hoteli, ortopedska bolnica, privatne kuće, zgrade... Biograd je u tom periodu bio neprestano bez struje i vode, a po broju stanovnika na jednog Biograđanina dolazio je po jedan prognanik, koje je trebalo i adekvatno zbrinuti. Uroda je upravo u takvom kaosu, sukladno novoj zakonskoj regulativi, ustrojavao novu Gradsku upravu. Nakon četverogodišnjeg gradonačelničkog mandata odlazi na mjesto pročelnika Upravnog odjela za more i turizam tadašnje Zadarsko-kninske županije, gdje ostaje 17 godina, sve do odlaska u mirovinu u ožujku 2014. godine.

Godišnja nagrada dodijelit će se Baldasaru Morožinu, dugogodišnjem članu Jedriličarskog kluba Biograd i putničkoj agenciji PITTER d.o.o. Yachtcharter Tkon, u vlasništvu Marina Katičina iz Tkona i Klausa Pittera iz Austrije.

Grb grada Biograda na Moru dodijelit će se Igoru Dominisu za požrtvovnost i osobni doprinos u očuvanju istine o Domovinsko ratu snimanjem ratnih zbivanja kamerom; Marku Mrvici, uglednom međunarodnom rukometnom sucu, Branimiru Pelicariću, uglednom ugostitelju i promotoru ugostiteljstva te Marijanu Gubini iz Osijeka, koji je u Domovinskom ratu kao desetogodišnji dječak u okolici Vukovara 260 dana proveo u srpskom zarobljeništvu. Grb mu se dodjeljuje za provedbu programa Mirotvorac u OŠ Biograd.