ZADAR - Crkva sv. Donata, simbol zadarske bogate prošlosti, kojeg nisu pogodile bombe niti granete, ugrozila je vlaga.
Od kada je došao za ravnatelja Arheološkog muzeja, dr. Jakov Vučić već dvije godine angažiran je oko crkve sv. Donata o kojem Muzej brine 136 godina.
Donat nije ugrožen, ponovio je za naš portal ravnatelj Arheološkog muzeja, nakon što smo ga pitali je li istina da je južni zid, kao što su neki mediji objavili nagnut 25 centimetara.

- Tko je to rekao. Takav podatak nisu dala trodimenzionalna snimanja provedena 2014. godine kao ni sondiranje koje se radilo tijekom ove godine. Dobro je da je javnost senzibilizirana za tu povijenu građevinu, ali nema nikakve opasnosti da bi se ona mogla urušiti, kazao je Vučić, koji je na Dan Arheološkog muzeja objavio kako je vlaga nagrizla grede crkve izgrađene u IX. stoljeću. Ispitivanja stanja sv. Donata počela su zbog prokišnjavanja krova crkve. I tada je ravnatelj istaknuo kako se Donat neće urušiti, ali će se morati sanirati.
Iduće godine će napraviti projekt sanacije u čemu će Arheološkom muzeju financijski pomoći Ministarstvo kulture. A kada se projekt izradi, onda će se znati kakav će zahvat trebati i koliko će on stajati, te će se tražiti novac i od EU fondova i svih koji će htjeti zaštiti zadarski simbol za dolazeća stoljeća.

Arheološki muzej brine o sv. Donatu. Lani su ugrađeni novi prozori te čelična mreža koja je nabavljena u Italiji koja štiti potkrovlje od ptica. One više ne mogu ući, ali sada treba riješiti golubove koji su ostali unutra. Ptice znaju ući i s posjetiteljima i one zapravo nisu neka šteta, kao što, primjerice izmet golubova uništava staklene fasade nebodera u Dubaiju, a pomoći nema.