Zvuk zadarskih Morskih orgulja bit će dio soundtracka hollywoodskog filma, otkrio je direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados na panel raspravi u sklopu trećeg izdanja Zadar DigIT-a.

Iako nije otkrio ime filma, objasnio je da je riječ o suradnji s poznatim skladateljem filmske glazbe Toby Chuom koja je počela u svibnju kada je posjetio Zadar. 

- Posebno ga je dojmio acapella zvuk zadarskih klapa te jedinstven zvuk Morskih orgulja. U noći smo snimali glazbu orgulja i snimka je uspjela. Tako će ime Zadra biti u špici hollywoodskog filma A produkcije. Riječ je o originalnom filmu s tematikom mora, rekao je Rados ističući vrijednost turističke promocije Zadra koju će ovaj film donijeti.

Upravo je video produkcija u službi turizma bila i tema panela, kojeg je u Arsenalu organizirao Filmski ured Zadar.

- Filmski turizam - vi želite biti bio tog svijeta i zaviriti iza kulisa, objasnila je sve rastući segment turizma moderatorica susreta Božena Krce Miočić s s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta, ujedno i voditeljica tima koji je izradio Strategiju turističkog razvoja Zadra.

Zahtjeva za snimanje u Hrvatskoj je sve više, istaknula je voditeljica Globalnog PR-a Hrvatske turističke zajednice Lucijana Natalija Jerković, dodajući kako je ovo važan vid promocije na stranom tržištu.

Koliko je za Starigrad značilo snimanje Winnetoua objasnila je Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad. Naime, njemački filmski serijal snimanih 60-ih godina i dalje je prepoznatljiv simbol Starigrada.

- Dolaskom filmske ekipe zapravo počinje turizam u našem području. Priča živi cijelo vrijeme, a ljudi nas i dalje prepoznaju kao grad Winnetoua, poručila je Marasović dodajući kako je vrijednost članaka o Winnetou neprocjenjiva. Kako bi priču držali na životu, TZ organizira godišnji susret ljubitelja filma na kojem su prisustvovali glumci i kaskaderi, a nedavno je održano i studijsko putovanje stranih novinara. 

U Zadarskoj županiji snimljene su i brojne reklame. Vozila Volvo i kamioni MAN na putu do svojih kupaca odabrali su upravo zadarske ceste. 

- Reklame su zanimljive, ali one neće staviti lokaciju na kartu. To stavlja igrani projekt, naglasio je Tomislav Peleski, location manager. Upravo je on filmskim producentima predstavio lokaciju Zrmanje za snimanje belgijskog filma Uzvodno rijekom. Na kraju snimanja, redateljica filma Marion Hansel nije krila zadovoljstvo odabirom Hrvatske, iako nije bila prvi i jedini izbor. Istaknula je kako su prilikom odluke presudni bili krajolici netaknute prirode. 

Direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija naglasila je važnost umreženosti organizacija.

- Na premijeri filma Uzvodno rijekom u Belgiji prezentirali smo naše ime, a slijedi i nagradna igra - dobitnik osvaja sedmodnevno putovanje u Zadarsku županiju gdje ćemo ga upoznati s ljepotama u kojima je sniman film.

Predstavljanje Zadarske županije kao poželjne destinacije za snimanje te privlačenje filmskih ekipa, zadaća je Filmskog ureda Zadar, prvog hrvatskog regionalnog filmskog ureda osnovanog prije dvije godine. 

- Privlačenje projekata i priprema terena za njihovu provedbu, to je naš posao. Filmovi šalju lijepu turističku razglednicu iz Hrvatske. No, teško je dobiti, ali i zadržati snimanje stoga na projektima moramo raditi svi zajedno, poručila je Ivana Zrilić, voditeljica zadarskog Filmskog ureda.