Gimnazija Juraj Barković jučer je proslavila 150 godina postojanja škole koja svoju tradiciju vuče od Preparandije.
Svečanost Barakovića u Kazalištu lutaka uveličali su izaslanik Ministarstva obrazovanja Momir Karin, župan Stipe Zrilić, rektorica Sveučilišta Dijana Vican te gradski pročelnik za kulturu i sport Radovan Dunatov. U programu su sudjelovali sami gimnazijalci i studentski sastav A.K.D. Crescendo.
O prošlosti i sadašnjosti Gimnazije Juraja Barakovića govorio je aktualni ravnatelj Ranko Artuković. Na svečanosti su bili bivši živući ravnatelji - legendarni Josip Sviličić i Eduard Bajlo koji je, kako je kazao bio ratni ravnatelj Jurja Barakovića.

- Mene je oduševljavao entuzijazam, kako u odgojnom radu tako i izvannastavnim aktivnostima. Nikad ga takvog nije bilo i neće biti. Tada smo formirali zbor, sudjelovali na svim smotrama, imali svoj radio i literarnu grupu. Upravo za vrijeme rata škola je bila najaktivnija, i možda upravo zato jer je tada bio rat. Velikim naporom i dobrotom donatora iz loše zgrade uspjeli smo stvoriti kvalitetan prostor za rad. Zahvaljujući ravnateljima Sviličiću i Artukoviću, naša je škola izrasla u pravu europsku školu, podsjetio je Bajlo.