U emisiji Korak do zdravlja Radija 057 info ugostili smo dr.sc. Denisa Tršeka, priznatog specijalista ortopedije, koji se bavi se dijagnostikom i liječenjem bolesti te ozljedama koštano zglobnog sustava. Jedan od članova stručnog tima Specijalne bolnice Akromion u zadarskoj Fizioviti obavlja preglede i konzultacije za sve pacijente koji imaju poteškoća s kukovima i koljenima. 

Nedavno je u Zadru održao i predavanje na temu - Gdje prestaje konzervativno i počinje operacijsko liječenje u koštano zglobnoj terapiji. 

- Odabrali smo tu temu za pomoć liječnicima opće prakse kako bi saznali gdje i u kojem trenutku mogu pacijente uputiti dalje na liječenje. Odnosno, kad ih je kod takvih teškoća potrebno uputiti na operacijsko liječenje, a kada je dovoljna fizikalna terapija.  

O kakvom je problemu riječ?

To su problemi sa lokomotornim sustavom, tetivom, mišićima, zglobovima. Bolovi u zglobovima nastaju zbog potrošene hrskavice, uslijed oštećenja ligamenata, puknuća mišića. 

Koji su uzroci nastanka takvih problema i kod koje dobne skupine se najčešće javljaju?

Teškoće se javljaju i kod mlađih i starijih. Kod mlađih se tu najčešće radi o sportskih ozljeda, koje se javljaju ne samo kod profesionalaca, već i kod rekreativaca. Kod starijih pacijenata teškoće se javljaju većinom uslijed potrošenosti materijala, artroze i artritisa.

Pridonosi li ubrzani život na lošije stanje zglobova?

Naravno, način života utječe i na stanje naših zglobova. Predugo sjedenje nije dobro, umjereno kretanje uvijek je zdravije nego mirovanje. Rekreacijski sport umjerenog tipa će dobro doći pri održavanju lokomotornog sustava. 

Ima li kakvih novosti u operacijskom liječenju?

U operacijama uvijek ima novosti jer medicina konstantno napreduje. Trudimo se na što bezbolniji način pomoći našim pacijentima tako da je i ovo predavanje bazirano na artroskopiji, operacijama bez otvaranja zgloba koje su na bazi dnevne kirurgije. Pacijent isti dan može doma, a problem je riješen. Artroskopska kirurgija svakim danom je sve više prisutna. 

U slučaju otekline zgloba, što možemo kao prvu pomoć upotrijebiti?

Ako govorimo o povredi zgloba, mišića i tetive uvijek moramo prvo staviti led, važno je mirovati i po potrebi mobilizirati zglob. To su tri koraka koja možemo napraviti prije nego se uputimo liječniku na pregled.