ZADAR- Danas je u Novigradu otkrivena spomen ploča u počast trojice pripadnika 145. brigade koja je 1993. godine branila, oslobodila i čuvala Novigrad.
Na žalost tih je dana postrojba, koja je nastala u zagrebačkoj Dubravi, izgubilla u borbi trojicu pripadnika. U Novigradu su poginuli Ivan Fabijančić, Dražen Gvozden i Mario Talana. Trojica mladića kojima su njihovi suborci, udruga veterana 145. brigade uz podršku Grada Zagreba i općine Novigrad, podigli spomen ploču u središtu tog pitomom dalmatinskog mjesta. - Da je Novigrad bio važno ratište govori podatak da smo po zapovjedi Ante Gotovine dignuti iz Bosanske Posavine da preuzmemo položaje 3. gardijske brigade, podsjetio je ratni zapovjednik, pukovnik Bruno Čavić. U Novigradu su, dodao je pukovnik Čavić, pripadnici te brigade proveli, ako se za rat može reći, najljepše i najdinamičnije dane rata.
Načelnik općine Joso Klapan  zahvalio je na svemu što je ta brigada učinila za Novigrad.

Na spomen svečanosti, kao izaslanik načelnika glavnog stožere Mirka Šundova, bio je general Mladen Fuzul. Izvan protokola, ali u zajedničkoj ratnoj priči, bio je ratni zapovjednik Vukovara Mile Dedaković Jastreb, umirovljeni stožerni brigadir koji je prije dvije godine doselio u Novigrad.