U  Domu županije  danas je održana prva sjednica novog saziva Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije kojem je bio nazočan i novi pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna.

Predsjednicom Povjerenstva postala je dr. Marija Pupić Bakrač, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dr.sc. Mladen Mavar predstavio je dosadašnji rad Povjerenstva u prethodna dva saziva.

Osobito se osvrnuo na provođenje preventivnog programa Trening životnih vještina koji se od školske godine 2010. / 2011. provodi u svim osnovnim školama na području Zadarske županije. čime je zapravo Zadarska županija jedina u kojoj se ovaj preventivni program provodi u svim školama jednako na području županije.

Program provode u partnerstvu Grad Zadar i Zadarska županija koji financiraju provedbu programa i Zavod za javno zdravstvo Zadar koji koordinira provedbu programa po školama i održava edukacije za nastavnike i stručne suradnike.

Program se odvija kroz 13 radionica za šeste , odnosno 10 radionica za sedme razrede. Radionice održavaju razrednici i stručni suradnici u školama i temelji na usvajanju osnovnih znanja o sredstvima ovisnosti i jačanju socijalnih i psiholoških čimbenika kod djece i mladih kako bi na taj način stekli samopouzdanje i rekli ne sredstvima ovisnosti.

Nova predsjednica Povjerenstva istaknula je kako rezultati programa Trening životnih vještina tijekom godina provedbe pokazuju pozitivne trendove u promjeni ponašanja djece i mladih spram sredstava ovisnosti kada je riječ o cigaretama, alkoholu i drogi te se njegovo provođenje planira i u sljedećem ugovornom razdoblju.

Članovi Povjerenstva raspravljali su o aktualnoj problematici i pitanjima iz područja prevencije ovisnosti i suzbijanju zlouporabe droga te su dogovorene buduće aktivnosti Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije.