Dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za otoke i zaštitu okoliša Grada Zadra prof. Andreja Baraba, od 16. svibnja bit će načelnica Sektora za otoke u Upravi za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, donosi Zadarski list.

Vijest o odlasku još jednog zadarskog kadra u središte državne uprave potvrdila je osobno prof. Baraba, koja već gotovo dva mjeseca s ministrom Tomislavom Tolušićem "pregovara" preuzimanje sektora čijim radom većina otočana nije bila zadovoljna.

- Dolazim s terena, iz otočnog sektora Grada Zadra koji sam vodila pune dvije godine, i zato sam itekako svjesna svih problema. Neće biti ni lako ni jednostavno jer na otocima je situacija katastrofalna! Počevši od demografije, prometne izoliranosti, nedovoljne i neadekvatne zdravstvene skrbi... Ja sam operativac, a ministar je tražio upravo takvu osobu i uistinu nam je stalo do toga da se neke stvari pomaknu i riješe, prokomentirala je za Zadarski list odlazak u Zagreb prof. Baraba, koja je i živjela i radila na otoku te iz prve ruke, tvrdi, zna s kakvim se sve preprekama boduli susreću u svakodnevnom životu.

Jedna od prvih stvari s kojom se namjerava uhvatiti u koštac kako bi se ubrzalo rješavanje nagomilanih problema jest uspostavljanje horizontalne komunikacije između Sektora za otoke, ministarstava, raznih državnih tijela i agencija, ponajprije Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), i otočnih jedinica lokalne samouprave.

- Mislim da je nužno osnivanje međuresorne radne skupine koja će se baviti koordiniranjem i rješavanjem prioriteta poput vode ili sređivanjem zemljišnih knjiga ili pokrivanjem svih otoka Internetom. Svaki je otok priča za sebe, svaki ima različite potrebe i svakome se treba pristupiti drukčije, zato je važna komunikacija između Sektora za otoke i otočana, a zalagat ću se za to i da se vrati prije nekoliko godina ukinuta Uprava za otoke. S Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture nastavit ću već započete razgovore o boljoj prometnoj povezanosti, tu je i problem indeksacije koja mnoge otoke koči u apliciranju projekata za fondove Europske unije. Posvetit ću se i izradi novog Zakona o otocima jer postojećim već desetak godina nitko nije zadovoljan, a istodobno se nije ništa učinilo da se pokrene izrada novoga, nabraja nova načelnica Sektora za otoke i podsjeća kako nas na sve to obvezuje i "Rezolucija o otocima" koju je 4. veljače izglasao Europski parlament i proslijedio je Europskoj komisiji i svim državama članicama.