Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske i PNUSKOK-a, u suradnji s policijskim službenicima austrijske, njemačke i nizozemske policije, na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske proveli su višemjesečno koordinirano međunarodno kriminalističko istraživanje krijumčarenja kokaina, pod kodnim nazivom DUNAV.

Tijekom istraživanja utvrđena je sumnja kako je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku, gdje su prokrijumčareni kokain skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina u blizini Rotterdama. Iz tog skladišta kokain su distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Njih se sumnjiči da su, tijekom prošle godine, u 12 navrata nabavili i prodali oko 34 kg kokaina, od čega je u 6 odvojenih zapljenana području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske zaplijenjeno oko 7.7 kg kokaina.

Tijekom provođenja KI „DUNAV", na području RH, Austrije, Njemačke i Nizozemske do sada je uhićeno ukupno 13 osoba i to:

- 6 hrvatskih državljana (uz naprijed navedenu trojicu uhićeni su još 55 godišnjak i 41 godišnjak te 46 godišnjak s područja BiH),
- 5 državljana Austrije
- 2 državljanina Srbije
Ulična vrijednost preprodane droge se procjenjuje na najmanje 1.360.000 eura tj. 10.336.000 kuna.

Također, tijekom uhićenja navedenih osoba, uz drogu kokain, pronađena je i oduzeta veća količina novca za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom kokaina kao i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca.