Krajem svibnja u Zadru počinje provedba pilot projekta sustava javnih bicikala. Projekt Grada  Zadar u suradnji s tvrtkom Nextbike predstavljen je danas na konferenciji za medije.

- Ovo je jedinstveni projekt za podizanje kvalitete života kojim bi se uz prihvatljivu cijenu nadopunio javni sustav prijevoza, do sada baziran samo na gradskim autobusima, rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić.

Pilot projekt provodit će tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. (eksluzivni zastupnik Nextbikea), a vrijednost ponude je 69.550,00 kn bez PDV-a, odnosno 86.937,50 kn s PDV-om. No sama vrijednost opreme i provođenja projekta je pet puta veća, rekli su predstavnici Nextbike Krešimir Dvorski i Ante Gustin.

- Rizik je na nama investitorima, no vjerujemo u uspjeh projekta. Zadar je jedan od najvećih potencijala i već nekoliko godina nam je na vrhu ljestvici. Turistički je grad, a postaje i grad studenata, rekao je Krešimir Dvorski.

Tijekom 6 mjeseci trajanja projekta 25 bicikala bit će postavljeno na 4 lokacije - Branimir, Puntamika, Autobusni kolodvor i Bili brig.

- Za pokrivanje cijelog grada idealno bi bilo 8 do 12 lokacija, no za vrijeme probnog roka projekta financijski smo ograničeni, rekla je pročelnica Andreja Baraba.

Vrijeme trajanja projekta smisleno pokriva i turističku sezonu, ali i jesenski period kako bi se mogao uočiti trend korištenja.

Svaki korisnik se mora registrirati preko web stranice ili mobilne aplikacije, te za cijenu članstva od 79 kuna koja vrijedi tijekom cijelog trajanja projekta može koristiti bicikle. Prvih 30 minuta je besplatno, nakon čega cijena sata vožnje iznosi 8 kn.

Netflixe nudi i popuste za studente, ali i mogućnost dnevnog najma za turiste po cijeni od 45 kn, a članstvo je važeće za sve lokacije gdje Nextbike ima svoje bicikle - 10 gradova u Hrvatskoj i preko 100 u svijetu.