Godinu na izmaku Zadrani će, osim po dobroj turističkoj sezoni, pamtit će se i po nizu događaja koji su ime Zadra pronijeli svijetom kao što je bio  pilot Tuna festival.

Najvažniji događaj je puštanje u promet nove luke Gaženica, koja je preusmjerila povezanost Zadra sa svojim otocima.

Na drugoj strani, zauvijek je ugašena jedna od najstarijih zadarskih prerađivačkih tvrtki Adria koju je "autocesta" kroz Gaženicu odsjekla od morske obale, kao što je šetnica u Jazinama poništila istezalište za brodove. Godinu u Zadru obilježile su i dvije optužnice, doduše, nepravomoćne - zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i poduzetniku Renu Sinovčiću.

U prvoj polovini godine slike Zadra obišle su svijet - nasred Jazina usidrio se paviljon na kojemu je bila svjetska promocija novoga modela BMW-a. Zadrani, ali i građani iz čitave Hrvatske, i ove su se godine dokazali u sudjelovanju u najvećoj svjetskoj utrci - Wings for Life. U Cannesu je ulogom u filmu Zvizdan zasjala nova glumačka zvijezda - Zadranka Tihana Lazović- koja je kraj godine dočekala među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica.


Godinu ćemo pamtiti i po vječnim trzavicma grada i ministarstva oko Gaženice. Nakon što je  nova luka Gaženica puštena u promet, par mjeseci kasnije, potkraj rujna, označen je završetak infrastrukturnih radova,  u 2016.  ostala je još samo gradnja putničkog terminala.

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - ljeto je provela na turneji po Jadranu - u srpnju je isplovila sa zadarskim ribarima. S ribarima se desetak dana kasnije družio i premijer na odlasku Zoran Milanović.

Godinu ćemo pamtiti i po početku obnove Kneževe palače i  konačnom početku gradnje  TIC-a. Radovi na Kneževoj palači su stali pred kraj godine i Grad će raskinuti ugovor s Ploterom početkom iduće godine. Ne bude li sve gotovo do dogovorenog roka, EU milijuni se moraju vratiti.
U prosincu smo čuli i kako turska Dogus grupa odustaje od kupnje KK Zadra, ali ne i od Tankerkomerca i navodno Jazina. Da godina ne bi završila samo s optužnicama i stečajevima,  prvi zadarski Advent zaslužio je solidnu četvorku.

Ocjena dočeka 2016. tek slijedi!