Multidisciplinarni istraživački projekt Kreativne strategije: Početnica dolazi u Zadar.

Početnica je poticaj iznalaženju alternativnih rješenja u politički nefunkcionalnoj svakodnevici. Obuhvaća teorijska istraživanja i umjetničku produkciju, ali i konkretan edukativni alat.

Projekt je 2010. godine započela vizualna umjetnica Andreja Kulunčić s ciljem mapiranja i poticanja kreativnih strategija i platformi za artikulaciju društvenih problema te pružanja podrške u traženju rješenja na mikro i makro razinama.

Uz radionice, predavanja i projekcije središnji element projekta je prostorna i prenosiva instalacija koja funkcionira kao alat početnice zajedničkog djelovanja. Sadrži pojmovnik direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i aktivističke umjetnosti. Uključuje zbirku angažiranog video-materijala te arhivu dosadašnjih radničkih borbi. Paralelno s izloženim pokretnim elementima u prostoru postoji i na internetu.

Početnica je po inicijalnom predstavljanju u Zagrebu, u produkciji kolektiva WHW, ove godine gostovala u Čakovcu, Slavonskom Brodu i Dubrovniku, a u Zadar ju dovodi platforma Okret potpora.

Projekt će biti predstavljen 5. lipnja u 19 sati u prostoru centra ACME (N. Matafara 2, MO Poluotok) predavanjem"Kako se organizirati na direktnodemokratski način" i projekcijom filma "Što je meni naša borba dala?". Gošće su Dijana Ćurković i Bruna Nedoklan, koautorice početnice direktne demokracije.

U srijedu, 10. lipnja, održat će se Radionica direktne demokracije za srednjoškolce. Voditelj je Zdravko Popović iz grupe Direktna demokracija u školi.

Početnica će u Zadru ostati na raspolaganju korisnicima do 30. lipnja.

Projekt je podržan od strane Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.