U Godini euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji mjesec svibanj u znaku je održavanja dekanatskih euharistijskih kongresa i okupljanja vjernika iz župa trinaest dekanata Zadarske nadbiskupije u sjedištima dekanata.

Raspored održavanja dekanatskih euharistijskih kongresa je sljedeći:
Benkovački i Novigradski dekanat - svečano misno slavlje u župnoj crkvi Rođenja BDM u Benkovcu s početkom u 10.30 sati predvodi mons. Nikola Dučkić, župnik Kistanja. Propovijeda fra Ivan Nimac, župnik Kruševa. Prigodni predprogram započinje u župnoj crkvi u 9.30 sati.

U svim sjedištima dekanata, uz misno slavlje, održat će se i prigodne kateheze o euharistiji, euharistijska molitva krunice, klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom ili procesija s Presvetim kroz sjedišta dekanata.
Godina euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji počela je u nedjelju 5. listopada 2014. g. i traje do listopada 2015. godine. Ujedno je završetak trogodišnjeg pastoralnog hoda u Zadarskoj nadbiskupiji koji je počeo proglasom Godine vjere 2012./2013., od strane umirovljenog pape Benedikta XVI. Potom je u Zadarskoj nadbiskupiji slijedila Godina obitelji, 2013./2014., a 2014./2015. je Godina euharistije koja će završiti nadbiskupijskim euharistijskim kongresom u Zadru. Zadnjih godina na taj način dekanatski euharistijski kongresi u Zadarskoj nadbiskupiji održani su 1983. i 2000. u Godini Velikog jubileja kršćanstva.
Godinom euharistije u nadbiskupiji želi se promicati otajstvo euharistije (misa) kao središte kršćanskog života. „Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili relikvija koju se časti, nego živi Bog među ljudima koji nas svojim tijelom liječi i hrani za vječni život. Kad je prvi put pričestio apostole na Posljednjoj večeri, Krist je rekao: "Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo. Uzmite i pijte, ovo je krv moja novoga zavjeta koja se za vas prolijeva". Od tog svetog i svečanog trenutka obnavlja se isto pod svakom svetom misom. Crkva je stoljećima vjerovala i ispovijedala da je euharistija središte i vrhunac kršćanskog života, čuvala je i branila taj dragocjeni dar. Misa je spomen čin Isusove Posljednje večere, u kojoj se na nekrvan način obnavlja Isusova muka, smrt i uskrsnuće. Kroz povijest, mnoge kulture su nestajale, filozofski i politički sustavi su se smjenjivali, a u Crkvi je ostala netaknuta vjera u Kristovu stvarnu prisutnost u euharistiji i vršenje spomen-čina u vjernosti onome što je primila od Gospodina" poručuje zadarski nadbiskup Želimir Puljić uz poticaj vjernicima da sudjeluju u zajedništvu misnog slavlja i pratećih pobožnosti na svibanjskim dekanatskim euharistijskim kongresima.