- Zaslužili ste ne tri, nego trideset i tri računala, rekao je član uprave HEP-a Saša Dujmić učenicima Osnove škole Zemunik Donji oduševljen njihovim programom kojim su pokazali svoju svestranost, kreativnost i što je još važnije da čuvaju svoju tradiciju.

Dujmić je u OŠ Zemunik Donji došao donirati tri računala koja su Zemuničani osvojili u sklopu nagradne igre „Za naše male genijalce" koju je uz HEP provodio Narodni radio. Zemuničani čuvaju tradiciju, a sada će uz pomoć HEP-a lakše ići prema budućnosti.

Na nagradnu igru su se mogle prijaviti sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj, a uz prijavu, bilo je potrebno priložiti video uradak kojim će učenici pokazati da su upravo njihovoj školi potrebna nova računala. Zaprimljeno je gotovo 100 valjanih prijava osnovnih škola diljem Hrvatske, a odabrane su škole koje nemaju niti jedno računalo ili imaju velik broj učenika po računalu i koje se većinom nalaze na područjima od posebne državne skrbi RH. Donira se ukupno 30 novih računala u devet hrvatskih osnovnih škola. Vrijednost donacije iznosi 160 tisuća kuna te nova računala imaju trogodišnje jamstvo.

- Izuzetna nam je čast što kao društveno odgovorna kompanija možemo dati svoj doprinos hrvatskom školstvu te omogućiti još bolji razvoj i napredak naših najmlađih. Namjera nam je ovaj projekt organizirati jednom godišnje s ciljem da opremimo što više osnovnih škola s računalima i na taj način našim malim genijalcima pružimo priliku za stvaranje novih znanja i uspjeha, rekao je član uprave HEP-a Saša Dujmić.

Ovo je tek prvi natječaj „Za naše male genijalce" i provodit će se više godina s ciljem da se što više škola opremi s računalima. HEP kao društveno odgovorna tvrtka želi omogućiti bolje uvjete informatičkog obrazovanja za što više učenika, a ujedno i senzibilizirati javnost o stanju informatičke opreme u hrvatskim školama. Podaci otkrivaju koliko je to potrebno. U Hrvatskoj na jedno računalo u školi dolazi 26 učenika, a prema također dostupnim podacima, škole su posljednji put opremljene računalnom opremom prije osam godina.

Nova računala u Zemuniku pomoći će učenici osmog razreda Ani Batur koja se sprema na natjecanja iz fizike i geografije.

- Naša Ana se do sada za natjecanja spremala samo uz knjigu i papir. Sada, s novom opremom i pristupom internetu, njoj i drugim našim učenicima otvoren je cijeli svijet te oni postaju ravnopravniji s drugom djecom, kazala je ravnateljica OŠ Zemunik Donji Božena Župan.

U OŠ Zemunik Donji dosad se u nastavi koristilo samo osam računala, koja se nalaze u informatičkoj učionici. Sada škola ima nova tri računala, a što će ona značiti u radu pojašnjava tamošnja učiteljica razredne nastave Martina Vanjak koja je i pokrenula cijelu inicijativu javljanja na nagradnu igru.

- Nijedna naša učionica nema računala. Nemamo mogućnost prezentacije pa smo ponekad zakinuti u radu te smo se morali snalaziti na različite načine. Sada će nam s novim računalima biti olakšan rad, rekla je Vanjak.