ZADAR- Gradska uprava uređuje ekskluzivni prostor uz zadarske bedeme na koji će se preseliti kiosci i štandovi s prostora pijace i dvorišta budućeg Turističko- informativnog centra TIC. Za radove, koji uključuju i sređivanje ograde na Muraju, potrošit će se 260 tisuća kuna, prenijela nam je od nadležnih informaciju Ivana Dadić iz Ureda Grada. Za dva tjedna, kada se radovi završe, tamo će se preseliti 15 kioska.
Prostor koji je donedavno bio zazidan i obrastao, ovih se dana intenzivno uređuje. Nakon što je nasut, od jučer se postavljaju betonske podloge na koje će se postaviti kiosci. Za njih je dovedena struja, kako bi imali javnu rasvjetu, a bit će im spojene i oborinske vode. - Bit će to privremeno rješenje, tvrdi zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, koji je s vlasnicima tih pokretnih prodajnih mjesta i zakupaca javnog prostora, dogovorio lokaciju.

-Za njeno preuređenje imamo suglasnost konzervatora, dodaje Vrančić. Prije nego se presele kiosci, koji teško da će se vratiti u prostor TIC-a, kada se ta građevina izgradi, ili na plato gradske tržnice za koju se treba provesti novo arhitektonsko rješenje, otkriva se atraktivnost tog prostora. Davno još prepoznao ga je zadarski arhitekt Pero Marušić, koji je za diplomski rad na fakultetu u Veneciji imao upravo novu namjenu i korištenje tog dijela Poluotoka. Po uzoru na Mercati di Traiano, Marušić je predvidio u tom dijelu bedema jedan mini trgovački centar u nekoliko razina, koji bi bio povezan s tkivom Gradske tržnice. Nadovezala bi se ta baština srednjovjekovnih bedema s ostacima građevinom iz tog doba na čijim je temeljima nastala kuća, povezana mostom sa zatvorenom zgradom pijace, koja je u ono doba bila je preuređena po projektu arhitektice Mire Budisavljević. Iza Domovinskog rata, njezino današnje izdanje potpisuje arhitekt Ivica Oštrić. A njezin budući izgled i namjenu trebali bi osmisliti s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, što je najavio i sam gradonačelnik Božidar Kalmeta.