Bio je veliki umjetnik i još veći čovjek. Tim riječima može se opisati barba Ljubu kojem je u čast danas održan znanstveni skup 'Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata-Obrisi stvaralaštva i identiteta' u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, Sveučilišta u Zadru, Umjetničke Akademije u Splitu, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i Gradske knjižnice Zadar.

Ljubo Stipišić Delmata (1938. - 2011.) bio je kum Gradske knjižnice Zadar od 2006. godine te inicijator Smotre, a zatim i Festivala dječjih klapa koji se u Gradskoj knjižnici Zadar održava od 2007. Titulu kuma Gradske knjižnice Zadar spremno je naslijedio sin Ljube Stipišića - Zlatan Stipišić Gibonni. Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u njegovu čast, u čast tog čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Zaklada je počela s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Veliki poticaj i potvrda vrijednosti je i nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Ravnatelj Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Ivan Pehar rekao je kako Ljubo nije samo 'Dalmatino povišću pritrujena' ili 'Animae Dalmatica'- on je više od muzikografa, slikara, glazbenika, poete. Prije svega, Ljubo je bio jedna ljudska vertikala. Istaknuo je kako do Zaklade ne bi došlo bez suradnje i podrške brojnih Ljubinih prijatelja i suradnika.