Saslušavanjem svjedoka, u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem direktoru zadarske poslovnice Imex banke, 43-godišnjem Denisu Ivancu, zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Ovaj bivši predsjednik Nadzornog odbora zadarske tvrtke "Cenmar" i jedan od čelnika sada ugašenog zadarskog HIP-a optužen je da je tijekom dvije godine oštetio Imex banku iskoristivši oročenu štednju od milijun kuna nekadašnje direktorice Ljubljanske banke u Zadru Lade Šokote.

Ivanac je istražiteljima kazao da je novac namjeravao vratiti banci pod uvjetom da u Zagrebačkoj banci ostvari kredit. Kako kredit na koncu nije dobio, sav je novac oštećenoj klijentici na koncu vratila Imex banka.

Bivši je direktor banci vratio 500.000 kuna, dok ostala potraživanja do danas nisu vraćena, pa banka od njega potražuje iznos od 1.460.000 kuna i 20.000 eura.

Istragom je utvrđeno da je novcem koji je uzimao tijekom 2009. pa do svibnja 2010. godine Ivanac bratu kupio stan, a dio je potrošio na druge načine.

- Kako je utvrđeno internom kontrolom, novac klijentice uplaćen je najprije na privatni račun, a onda na račun tvrtke "Proton". Optuženi je svakog mjeseca isplaćivao kamatu od oko 2000 do 3000 kuna, ali iz osobnih sredstava. Naknadno je tvrtka "Proton" isplatila banci još 500.000 kuna - kazala je R.Š., koja je bila u internoj kontroli Imex banke.

U namjeri da svoje dugovanje prema Šokoti, po osnovi kratkoročne pozajmice u iznosu od milijun kuna, prebaci na teret banke, Ivanac je, prema optužnici, istog dana razročio ugovor o oročenom depozitu, a potom naložio da se milijun kuna uplati na žiroračun Marinka Šante Miletića, a zatim da se isti iznos odmah prenese na žiroračun Trgovačkog društva "Proton" d.o.o. iz Varaždina.

Potom je proveo gotovinsku uplatu iznosa od milijun kuna na temelju novog ugovora o oročenom depozitu zaključenog sa Šokotom, bez odgovarajuće odluke Uprave banke.

Tu je isplatu Ivanac bez znanja klijentice ponovno stornirao, nakon čega joj je Imex banka na njezino traženje vratila milijun kuna na račun, te je tako banka oštećena za taj isti iznos.

- Najprije je utvrđen manjak u trezoru. Djelatnica Imex banke Šokota kod nas je imala oročenu štednju, a tvrtka "Proton" kod nas je imala žiroračun, te garancije i kredite - kazala je djelatnica banke koja je u vrijeme kad je Ivanac bio direktor radila kao kreditna referentica.

Sve je, kako je kazala Šokota na sudu, počelo kad je Ivanac, koji je nekada bio zaposlenik njezine banke, tražio da mu kratkoročno pozajmi milijun kuna za prijatelja. Ništa ne sluteći, oslobodila je oročenih milijun kuna, uz uvjet da joj se u roku od tri dana dostavi instrument osiguranja.

- Radilo se o rentnoj štednji, gdje se kamata isplaćivala mjesečno, tako da nisam ništa primijetila. Uredno sam mjesečno primala rentu i sve do dolaska interne kontrole nisam znala da nema glavnice - posvjedočila je Šokota na prethodnom ročištu.

Suđenje se nastavlja idućeg mjeseca, do kada bi se, na zahtjev tužiteljstva, trebalo obaviti financijsko-knjigovodstveno vještačenje kako bi se precizno utvrdila šteta nastala kriminalnim postupanjem optuženog Ivanca.