ZADAR- Uređeni izgled Trga Petra Zoranića našao se među 19 finalista za najbolje uređeni javni prostor na izložbi u Barceloni.

U Centru za suvremenu kulturu izloženo je 274 projekta iz 30 zemalja, a u društvo prestižnih izabrano je arhitektonsko rješenje Alaksandre Krebel Kostrenčić i Alana Kostrenčića. Na službenoj stranici tog zagrebačkih arhitekata, navodi se kako se taj projekt urbanizma počeo graditi 2009. godine, a završen je 2013. godine.


Međutim, u stvarnosti Trg Petra Zoranića još je uvijek gradilište. Jučer su radnici kamenoklesarskog obrta Marnika započeli radove na sanaciji kamene ploče koja je loše postavljena.

Iz gradske uprave su tvrdili kako je za ljuljanje kamena krivo prometovanje kamiona po toj javnoj površini koja košta barem 11 milijuna kuna.
Iako je Trg Petra Zoranića otvoren u svibnju prošle godine, on je nedovršen. Probija se nova rupa koja će, kazali su u Odjelu za graditeljstvo, služiti kao interventni vod za odzračivanje.
Zašto se baš čekao početak visoke turističke sezone da Trg Petra Zoranića osvane u zaštitnim ogradama, to je pitanje kojeg postavlja javnost, a opravdanja odgovornih teško je shvatiti.  Najteže je pitanje kada će taj trg konačno biti izveden.


Vrhunac jučerašnjeg dana je bila nova krhotina na jednoj staklenoj ploči do koje je došlo kada je pala ograda. „Igra staklenih perli" se nastavlja.