Već gotovo dvije godine mladi pravnici zbog recesije nemaju gdje odraditi vježbenički staž koji je preduvjet za pravosudni ispit. Odvjetnicima su ukinuti poticaji za vježbenike, a na sudovima se ne primaju na vježbenički staž jer država nema novaca za njihove plaće. Iako Općinski sud u Zadru u sistematizaciji ima pet vježbeničkih mjesta, ta su mjesta prazna, iako je, kaže predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, na snazi Zakon o pravosudnom ispitu i vježbenicima u pravosudnim tijelima.

- Praktički se taj zakon ne provodi već dvije godine i to nije problem samo zadarskog suda nego svih sudova u Hrvatskoj. Upravo zbog toga već duži period vježbenici se ne primaju, što znači da studenti prava završavaju Pravne fakultete i ako žele raditi na sudu, odnosno, ostvariti staž za pravosudni ispit, to u zadnje dvije godine nitko ne može, -revoltiran je Rogić, koji je zbog toga nedavno sam potražio odgovore u Ministarstvu pravosuđa.

- Pokazali su volju da riješe ovaj problem i sada se čeka da se nešto poduzme. Očito je problem novac za plaće vježbenika, ali se radi o šteti za nekoliko generacija koje ne mogu stažirati na sudu i to se prvi put događa, - navodi predsjednik suda dodajući kako je kontradiktorna činjenica da je upravo Ministarstvo pravosuđa Vlade RH dalo suglasnost na aktualno važeći Pravilnik o unutarnjem radu prema kojem bi na zadarskom sudu trebalo raditi pet sudskih vježbenika.

- Vježbenički kadar na ovom sudu je nužan jer se radi o petom po veličini sudu u zemlji, a radni rezultat suda u prvom polugodištu prošle godine je smanjen broj neriješenih predmeta za 2232 spisa, pojašnjava. Dodaje kako je osim sudovima, država zamrznula sredstva i odvjetnicima koji su prije po vježbeniku dobivali poticaj od 31 tisuću kuna. Mladim pravnicima se tamo više ne nude ugovori o radu, a po Statutu Hrvatske odvjetničke komore odvjetnik ne smije sklopiti ugovor o volonterskom radu.

- Svakodnevno mi i ured dolaze mladi pravnici tražeći staž, no mogu im samo ponoviti ono što je i meni rečeno. Spremni su volontirati i raditi za nula kuna, kao što ih trenutačno radi dvadesetak, no to nije rješenje, - kaže Rogić, dok se u Ministarstvu pravosuđa kratko navodi da za sada nisu otvorene mogućnosti raspisivanja natječaja za sudske vježbenike.