U organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Zadar jutros je na Narodnom trgu održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i glukoze u krvi, a povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

Kao i dosadašnjih godina akciji su se odazvali mahom stariji Zadrani, a prvi rezultati bolji su nego prošlih godina, odnosno manje građana koji su sudjelovali u akciji imalo je povišene vrijednosti glukoze ili probleme s tlakom.

- Ljudi su većinom u granicama referentnih vrijednosti. Nešto je bolje nego prošle godine, kazao nam je Dragan Babajko, predsjednik zadarske udruge koja ima oko 120 članova od kojih 70 ide na dijalizu, dok je ostatak imao transplantaciju.

Posebno je pohvalio Odjel za nefrologiju Opće bolnice Zadar za koji kaže da je iznad prosjeka u Hrvatskoj.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti bubrega, bubrežnoj funkciji, bolestima, mogućnostima liječenja bolesti bubrega, te prevencije kako bi se očuvala njihova funkcionalnost.

Mjerenja su provele studentice sestrinstva Sveučilišta u Zadru, Odjela za zdravstvene studije, a kako smo mogli saznati - svaka deseta odrasla osoba danas ima oštećene bubrege, a svaka treća osoba koja boluje od šećerne bolesti obolijeva od kronične bubrežne bolesti.

Glavni uzroci za pojavu bubrežne bolesti su visoki krvni tlak, šećerna bolest i pretilost. Za zdravlje bubrega od iznimne je važnosti smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u organizam, tjelesna aktivnost, gubitak viška kilograma, nepušenje, kontrola tlaka te redovito uzimanje propisane terapije.

Hrvatska je danas vodeća zemlja svijeta u transplantaciji i darivanju bubrega. U 2012. godini tako je presađen 231 bubreg, a u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega. Na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine.

Pokrovitelji akcije su Grad Zadar i Zadarska županija.