"HDZ je donio zakon o suzbijanju diskriminacije. I prema tom zakonu ja sad ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zatvor. Ali ja se ne bojim zatvora za istinu. Homoseksualnost jest bolest, a ne opredjeljenje." - ova je homofobna izjava zadarskog sveučilišnog profesora Ivana Poljakovića, voditelj Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru izrečene tijekom predavanje na temu „Zdravstveni odgoj - pranje zuba ili pranje mozga" izazvala brojne pojedinačne reakcije studenata na internetskim forumima. S velikim se zakašnjenjem oglasio i Zbor studenata Sveučilišta u Zadru koji je pozvao „sve relevantne institucije da reagiraju u skladu sa zakonom, a posebice Sveučilište u Zadru te Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova u čijoj je ingerenciji diskriminacija na osnovu spolne orijentacije".

Pravobraniteljica Ljubičić: Homofobne izjave javnih osoba su neprihvatljive

Na internetskim stranicama Ureda za ravnopravnost spolova ubrzo je objavljeno priopćenje državna pravobraniteljica Višnje Ljubičić.
„Iz godine u godinu u svojim Izvješćima o radu Hrvatskome saboru naglašavam da je neprihvatljivo da se i dalje u javnosti pojavljuju homofobne izjave od strane javnih osoba te da ono što naročito zabrinjava je nedostatak javne osude takve diskriminirajuće prakse. Stoga je u ovom slučaju izuzetno zabrinjavajuća činjenica da osoba koja radi u obrazovnom sustavu govori o homoseksualnosti kao o "opredjeljenju", o ravnopravnosti spolova kao „nametanju nove ideologije koja je sastavni dio ideologije kulture smrti", da javno izražava homofobne stavove i zagovara mišljenja koja su u direktnoj suprotnosti sa zakonima RH, s međunarodnim dokumentima pa i samim Ustavom RH. Drugim riječima, jedan sveučilišni profesor zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota koje se njima štite i za koje se društvo RH opredijelilo." - između ostalog stoji u priopćenju u kojem Ljubičić podsjeća da je ravnopravnost spolova prema Ustavu RH jedna od najvećih vrednota te da su prava seksualnih i rodnih manjina zajamčena hrvatskim zakonima i Rezolucijom o homofobiji Europske unije.

„Rezolucija o homofobiji uzela je u obzir međunarodne i europske obveze iz područja ljudskih prava, kao što su one sadržane u Konvenciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Mislim da je time jasno postavljeno da se ne može raspravljati o ljudskim pravima kao o nečemu što bi ovisilo o osobnom mišljenju pojedinca. Ono što je neophodno je da se onima koji niječu ljudska prava jasno da na znanje da su u krivu i da je takva praksa neprihvatljiva."- pojašnjava Ljubičić.

Sveučilište u Zadru i dalje šuti

Sveučilište u Zadru čiji je Poljaković zaposlenik za sada šuti. Rektor Ante Uglešić je odsutan, njegova tajnica na bolovanju, a prorektorova tajnica koja ju trenutačno mijenja nema ovlasti dogovarati termine rektorovih susreta s novinarima.
Na stranu Uglešićeve obveze, bolest njegove tajnice i neradni dan na blagdan Svih svetih. Na stranu i činjenica da je Poljaković šokantnu izjavu izrekao na tribini političke strane Hrast. Rektor je kao prvi čovjek Sveučilišta u Zadru morao reagirati promptno i među prvima jer šutnja bi se mogla shvatiti kao odobravanje homofobnog ispada profesora Poljakovića.

Udruga GROZD: "Zdravstveni odgoj je homoseksualna propaganda"

I dok se čeka službeni stav Sveučilišta u Zadru danas se o Zdravstvenom odgoju očitovala Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD), pod vodstvom prof. Ladislava Iličića i nekolicine roditelja i stručnjaka. Portal 057info javlja kako su izrazili svoje negodovanje oko sadržaja programa Zdravstvenog odgoja, njegovog nestručnog načina uvođenja, kao i nemogućnost roditelja da odluče oko izbora odgoja, a koje je Ministarstva obrazovanja objavilo na svojim stranicama. Iz Udruge smatraju kako se radi o ulasku homoseksualne propagande u hrvatske škole.

„Ministarstvo u literaturi programa navodi citat. " Krajnje je vrijeme da homoseksualnost uđe u škole. Makar i pod nemogućim uvjetima.". Uvjeti su zaista nemogući i to se radi na nestručan način. Namjera ministarstva je očita da prisilno našoj djeci nametne homoseksualnu propagandu" - mišljenja je prof Iličić, predsjednik Udruge. Iz Udruge GROZD su u načelu za uvođenje Zdravstvenog odgoja u škole, ali se protive načinu na koje to izvodi resorno ministarstvo.

"Mi smo za uvođenje programa i smatramo da je to potrebno, oštro se protivimo načinu na koji to radi ministarstvo. Veći dio programa nije upitan: prehrana, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja, pranje zubiju i sl. Upitan je dio koji govori o spolnosti jer prema literaturi koju navodi ministarstvo, očito se radi o ulasku homoseksualne propagande u hrvatske škole bez mogućnosti roditelja da mogu išta reći o tome. " -  istaknuo je Iličić.