Daniel Nečas Hraste, profesor na zadarskom Sveučilištu, izabran je za predsjednika Planinarskog društva Paklenica na Izbornoj skupštini održanoj u četvrtak u dvorani Doma sindikata. Za potpredsjednika Društva izabran je Ivica Došen - Žuti, dok je tajnik postao Dragoljub Begović.

- Iznenađen sam, jer se nisam vidio na ovom mjestu. Kada su me već izabrali bilo bi glupo da to odbijem. Svi prioriteti rada Društva ostaju, a novi prioriteti su mi povezivanje planinarstva sa zadarskim Sveučilištem, kao što je istaknuo čovjek koji me predložio, kratko je rekao Hraste.

Kazao je i kako ih sada očekuje „rad, rad i rad", a prioritet im je gospodarenje skloništima i objektima u vlasništvu društva te je posebno naveo kako je velika potreba za dobrim gospodarenjem tim objektima.

Dosadašnji predsjednik Neven Zrilić, nekadašnji pročelnik HGSS-a, ovoga puta nije se kandidirao. Na funkciju predsjednika PD Paklenice izabran je u lipnju prošle godine, a od računa koji je bio 25 tisuća kuna u minusu, doveo je poslovanje na dobar put te sada ostavlja Društvo u vrlo dobrom stanju.

- Na prošloj Izvanrednoj skupštini obećao sam da ću izvesti mandat do kraja i on je istekao. Formirao sam novi sportski klub koji se bavi alpinizmom i oko toga imam dosta obveza te sam na prošlom Upravnom odboru najavio da se neću kandidirati. U godinu i dva mjeseca koliko sam bio na ovoj poziciji uprihodili smo oko 260 tisuća kuna, osigurali smo sredstva za izgradnju novog skloništa, no zapeli smo oko helikoptera te ono ove godine nije izgrađeno. Opremili smo speleologe i sportske penjače, a penjači su ušli u zajednicu tehničke kulture. Osnovana je nova tura skijaška sekcija koja je vrlo aktivna, a svaki drugi vikend išlo se na razne pozicije. Bili smo aktivni koliko smo mogli, kazao je Zrilić.

Osim predsjedništva, na Izbornoj skupštini izabrani su članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti.

Planinarsko društvo Paklenica u Zadru postoji od 1963. godine, a nasljednik je Planinarskog turističkog društva "Liburnija" osnovanog je 24. srpnja 1899. godine, koje je djelovalo na prostoru cijele Dalmacije.