Iako su ravnatelji osnovnih škola u Splitu u ponedjeljak pristali na odgodu početka nastave u ovoj školskoj godini za tjedan dana, pa će nastava umjesto 3., kako je to bilo planirano, početi 10. rujna, u Zadarskoj županiji ove godine, za razliku od protekle, to neće biti slučaj.

Naime, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, istaknuo je da procedura odgode početka školske godine zahtijeva određene radnje koje se trebaju odraditi u lipnju.
Kraći zimski praznici

Naime, protekle godine u lipnju provedena je anketa među ravnateljima zadarskih škola, koji su se najvećim dijelom složili da nastava zbog velikih vrućina počne tjedan dana kasnije od predviđenog, a prolongiranje se nadoknadilo tjedan dana kraćim zimskim praznicima. Nakon toga je Zadarska županija taj prijedlog proslijedila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koji ga može prihvatiti ili odbiti. Prošle godine je na veliko veselje djece, roditelja, ali i prosvjetnih radnika prijedlog i prihvaćen. Kako sada stvari stoje, nastava počinje u ponedjeljak 3. rujna. Naime, prema riječima Ivana Šimunića, niti jedan ravnatelj nije zatražio odgodu nastave, već su se samo interesirali o datumu početka školske godine.
Nitko ne spominje odgodu

- Na sastanku koji je održan 20. ožujka, kojemu su nazočili predstavnici osnivača škola - Grada Zadra i Zadarske županije, ravnatelji tih škola te ravnatelji dviju vjerskih i dviju privatnih škola, donijeli smo pravilnik po kojemu nastava počinje 3. rujna. Odgodu nisu niti spomenuli. Inače, tu dilemu rješavamo anketom među ravnateljima. No kako nitko nije iskazao želju, niti službeno niti neslužbeno, za odgodu nastave, mi nismo reagirali prema Ministarstvu. Naime, svi samo pitaju o datumu početka i sve se svodi na to. Kako za sada nisu zatražili odgodu, školska godina službeno počinje u ponedjeljak 3. rujna. No s obzirom na toplinski udar koji nas očekuje još imaju vremena reagirati. Tek ćemo onda mi rješavati stvari prema Ministarstvu, kazao je Šimunić, istaknuvši da je potrebna anketa za ravnatelje spremna ako izraze želju za odgodom početka i ove školske godine.

Nastavio je da će, ako ravnatelji zadarskih osnovnih škola promijene svoj stav, Županija, iako to nije u skladu s propisima, najvjerojatnije sredinom sljedećeg tjedna Ministarstvu uputiti zahtjev da zbog izvanredne situacije omogući početak školske godine 10. rujna.