Građani koji čekaju isplatu mirovina ili nekih socijalnih naknada od sada na internetskim stranicama Ministarstva financija mogu vidjeti kada se planira isplata proračunskih sredstava za mirovine, naknade za socijalnu skrb, za nezaposlene, za rodiljske naknade, doplatak za djecu, trajna prava branitelja i slično, kao i podatke kada su i u kojem iznosu isplaćena.

Ministarstvo, odnosno Uprava za izvršavanje državnog proračuna počeli su s objavom tablice u kojoj je dan plan isplata proračunskim korisnicima za - mirovine, socijalne naknade, naknade za nezaposlene, rodiljske naknade, doplatak za djecu, naknade braniteljima i slično, kao i ostvarenje plana s datumima i iznosima isplata, ističu u Ministarstvu financija.

Ministarstvo je tu tablicu prvi put objavilo za ožujak, a najavljuju da će je i nadalje objavljivati za svaki mjesec (Državna riznica/izvršenje proračuna - http://www.mfin.hr/hr/izvrsenje-proracuna).

Iz podataka za ožujak vidljivo je da je Ministarstvo za navedene kategorije rashoda do sada ukupno isplatilo nešto više od 646 milijuna kuna, od čega je samo jučer isplaćeno oko 360 milijuna kuna i to za treću tranšu za redovite mirovine preko pošte, druga tranša naknada za nezaposlene te državna poticajna sredstava za stambenu štednju i za dobrovoljne mirovinske fondove.

Za redovite mirovine koje idu preko pošte u ožujku su planirane isplate od 5. do 12. ožujka, a do sada su isplaćene tri tranše u ukupnom iznosu od oko 274 milijuna kuna, dok se isplata za redovite mirovine preko tekućih računa očekuje do sutra, 9. ožujka, za mirovine u inozemstvo od 12. do 14. ožujka, a za alimentacije, ustege i drugo od 13. do 15. ožujka.

U protekla dva dana, 6. i 7. ožujka, isplaćene su i dvije tranše naknada za nezaposlene u ukupnom iznosu od 139,4 milijuna kuna, a jučer su isplaćena i 233 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava (194,8 milijuna kuna poticajnih sredstava za stambenu štednju i 38,2 milijuna kuna za dobrovoljne mirovinske fondove).

Planom isplata proračunskim korisnicima predviđeno je da se do 14. ožujka isplate sredstva za trajna prava branitelja, od 16. do 23. ožujka naknade za socijalnu skrb, od 16. do 19. ožujka rodiljske naknade i od 19. do 21. ožujka doplatak za djecu.

O uplatama državnih poticajnih sredstava za 2010. godinu danas su izvijestili i iz Prve stambene štedionice i Raiffeisen mirovinskog društva. Tako iz Prve stambene štedionice navode da je klijentima te štedionice doznačeno ukupno 64 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za 2010. godinu, a iz Raiffeisena da je na račune članova Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova uplaćeno ukupno 10,3 milijuna kuna poticajnih sredstava za 2010.

Državna poticajna sredstva i za stambenu štednju i za dobrovoljnu mirovinsku štednju (treći stup) iznose 15 posto uplaćenog iznosa u jednoj kalendarskoj godini, najviše do 750 kuna (što je iznos za godišnju uplatu od 5.000 kuna).