U utorak, nešto poslije 11 sati, izbio je požar u automehaničarskoj radionici vlasnika Roberta Jakovčeva u središtu Betine, na otoku Murteru.

U samo nekoliko minuta potpuno su izgorjela četiri automobila i dva motocikla, od kojih su neki tu bili na popravku, zatim mnogi autodijelovi, gume, ali i sva vrlo vrijedna oprema koja se nalazila u radionici.

Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ponajviše zahvaljujući brzoj i prisebnoj reakciji vatrogasaca, mještana i Jakovčevih prijatelja koji su pomogli gasiti požar, ali i mehaničara koji su se zatekli u radionici u trenutku izbijanja požara. Jedan od junaka dana je 26-godišnji mehaničar Ante Mikuličin.

Njemu je vatra zapriječila izlaz iz radionice pa je morao šakom razbiti prozor i izići van.

 

Unatoč lakšim ozljedama od krhotina stakla, Mikuličin se vratio u radionicu znajući da su u drugoj prostoriji vlasnik Robi Jakovčev i njegova supruga Sandra, te im je pomogao otvoriti prozor ureda kako bi pobjegli pred buktinjom. Mikuličin je nevoljko govorio o svojem hrabrom činu.

- Reagirao sam prisebno jer se sve odvijalo vrlo brzo. Uspio sam izići kroz prozor i isto tako pomogao ljudima u drugoj prostoriji otvoriti prozor - kratko nam je kazao skroman, ali hrabar Ante Mikuličin.

Hrabri su bili i vatrogasci koji su sudjelovali u gašenju požara, osobito oni iz DVD-a Tisno koji su prvi stigli na požarište. Njihov zapovjednik Tome Belakušić u intervenciji se nagutao dima i zadržan je u bolnici.

Vatrogasci su nam kazali da ovakve intervencije spadaju u najteže zadatke u njihovoj profesiji. Na sreću, u požaru su eksplodirale samo boje i jedna plinska boca, dok su boce s acetilenom i kisikom bile hlađene pa su ostale neoštećene.

Čak prije vatrogasaca na požarište su stigli susjedi i prijatelji Robija Jakovčeva. Jedan od njih je i Goran Magazin:

- Došli smo kao dobri susjedi spasiti što se spasiti dade. Na žalost, nije se puno toga moglo učiniti. Temperatura je bila toliko visoka da se nije moglo prići na deset metara. Gorjele su gume, plastika, alat, masnoća, ulja... tako da se stvorio gusti crni dim i nije se moglo udahnuti - kazao nam je Magazin.

Inače, mještani Betine imaju samo riječi hvale za Robija Jakovčeva. Riječ je o vrlo svestranom čovjeku koji se bavio vaterpolom, a uspješan je i kao skiper.