U mjestu Preko na otoku Ugljanu od petka više nema ni jednog tovara, živog simbola težačkog života u Dalmaciji. Po posljednjeg preškog tovara došli su radnici Parka prirode Telaščica i brodom ga prevezli na Dugi otok, u tamošnji Centra za uzgoj i zaštitu životinja.

- Bio mi je dobar, služio mi je više od dvadeset godina, ali ne možemo više ni on ni ja - govori 78 godišnji Josip Dorkin koji je ispratio svog sivca, na ovaj neobičan put s jednog na drugi otok.

Starina Dorkin je dosta bolestan, trebao bi ići na neku operaciju, a sve je odgađao jer se nitko nije mogao skrbiti o njegovom tovaru, kojem nije imena nadjenuo već ga naprosto zvao - Moj tovar.

Sin mu je doznao da bi se njegov tovar mogao zbrinuti u Telaščici i tako je nađeno rješenje. Dorkin je svoga tovara nabavio još 1989. godine iz Škabrnje, zadnjih je godina bio jedini preostali primjerak svoje vrste u sad već urbanom Preku. Služio je sivac godinama Dorkinima za nošenje tereta u maslinik, vinograd, po drva širom Ugljana.

- Više ga nisam moga paziti, donositi mu sena ili ga voditi u poje - žalostan je bio dida Josip kad je ispraćao svog tovara koji mu je godinama vjerno služio.