Zadarski poduzetnik Miho Zrnić Marinović, vlasnik tvrtke "Odlagalište sirovina", opet je na slobodi odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

- Moj klijent je u petak oko 13 sati pušten na slobodu uz mjeru opreza pa će ostatak sudskog postupka pratiti sa slobode - kratko nam je u petak potvrdio Zrnićev odvjetnik, Andrej Korljan istaknuvši kako ništa više o samim detaljima ne može govoriti s obzirom na to da je istražni postupak u tijeku.

Kako na ovu odluku postoji mogućnost žalbe koju su Uskočki istražitelji odmah i najavili, na pitanje o mogućnosti da sudac istrage ipak prihvati tu žalbu i njegova klijenta ponovno vrati iza rešetaka Remetinca, Korljan je pojasnio kako postoji i ta mogućnost, no da se nada kako se to neće dogoditi.

Naime, temeljem Uskočkog naloga o proširenju istrage oko nezakonitog poslovanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano uz poslove s PET ambalažom, Zrnić Marinović po drugi put uhićen je prije točno mjesec dana u Zadru, kao i bivši šef Fonda Vinko Mladineo u Zagrebu. Osim njih tada su "pali" i "kraljica PET ambalaže" - vlasnica tvrtke "BBS" Barbara Bešenić, i njezin sin Krunoslav te Dragan Mioč, vlasnik tvrtke "Retabl" iz Metkovića.

USKOK im na teret stavlja kazneno djelo - udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti, a u Zrnićevom slučaju i poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su se udružili kako bi iz Fonda za zaštitu okoliša izvukli novac, odnosno da su fiktivnim prikazivanjem otkupa PET ambalaže Fond u konačnici oštetili za stotinjak milijuna kuna.

Inače, sudac istrage, osim Zrniću Marinoviću, u petak je ukinuo istražni zatvor i ostaloj četvorici osumnjičenih.

Zrnić Marinović i Mladineo iza rešetaka Remetinca već su proveli šest, odnosno tri mjeseca. USKOK je do Zrnića došao istražujući Mladineovo poslovanje s Fimi medijom gdje je osumnjičen za izvlačenje novca zajedno s Ivom Sanaderom i Mladenom Barišićem. Mladinea se teretilo zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Zrnića Marinovića zbog poticanja na to kazneno djelo čime su u konačnici priskrbili Zrnićevoj tvrtki korist od 11 milijuna kuna, a za isti iznos oštetili Fond. Najprije su bili osumnjičeni za malverzacije na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše Tvornice glinice u Obrovcu u prosincu 2006. godine. Istraga je nakon toga dvaput proširena, posljednji put 1. travnja, zbog stečene "nepripadajuće koristi" od 1,3 milijuna kuna. USKOK sumnja i da je "Odlagalište sirovina" temeljem dogovora s Mladineom od 18. prosinca 2006. godine, pa do 22. studenog 2010. Fondu ispostavilo račune za radove i građevinski materijal koji je iskorišten za sanaciju bazena crvenog mulja, iako je dio tih radova prema drugim ugovorima podmiren iz proračuna gradova i općina na području Zadarske županije.