Uoči Dana Gospe Loretske koji se održavaju sljedeći tjedan u povodu 285. godišnjice dolaska Arbanasa u Zadar, jučer je u prostorijama Društva zadarskih Arbanasa predstavljen bogati program. Uz predavanja, predstavljanje knjige Udruge žena u Domovinskom ratu, promociju albuma klape Donat, razna gostovanja i naravno procesiju, jučer je posebno najavljeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma autora Giorgia Gjergje "Legende s Đila".

Film o dva legendarna košarkaša iz Arbanasa, Izidoru Ižiju Maršanu i Giusseppeu Pinu Giergiji nastao je od seminarskog rada Giorgia Gjergje, također Arbanasa, koji studira Kulturu i turizam na Sveučilištu u Zadru. Projekt je na Sveučilištu "pogurao" njegov kolega, Ivan Ilakovac.

Giorgio Gjergja je zahvalio svima koji su pomogli u stvaranju filma.

- Film traje 24 minute, korišteno je dosta materijala iz arhive Bernarda Kotlara, ali i osobnih arhiva Giergije i Maršana. Za kameru je bio zadužen Marko Lokas, a za glazbu i montažu Srećko Antočić. Radili smo na tome dvadesetak dana i zahvaljujem svima. Nadam se da ovo nije zadnji naš projekt vezan za bogatu povijest Arbanasa, rekao je Gjergja.

Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, istaknuo je da je Društvo jako ponosno i na arbanaške košarkaške legende i na ovaj film.