Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, ponovno uhićenog nakon samo devet dana slobode, USKOK-ovi istražitelji ispitali su u večernjim satima. Zagrebački Županijski sud danas će, nakon što se u sjedištu USKOK-a ispitaju suosumnjičenici uhićeni izvan Zagreba, donijeti odluku o mogućem određivanju istražnog zatvora.

Mladineov odvjetnik Milenko Umičević Hini je rekao da bi njegov branjenik u USKOK trebao biti doveden pod sumnjom da se s ostalim uhićenicima udružio zbog počinjenja kaznenog djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da USKOK za danas nije najavio dovođenje uhićenih pa se ročište na kojem će biti odlučeno o mogućem istražnom zatvoru očekuje tek sutra. USKOK bi do tada trebao ispitati i osobe koje sumnjiči da su zajedno s Mladineom oštetile Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, među kojima je i vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište otpada Miho Zrnić Marinović.

Uhićenje Zrnića Marinovića, koji je zbog poslova s Mladineom već bio u istražnom zatvoru, potvrdio je njegov odvjetnik Mate Matić. Nakon što mu je u Zadru pretražen stan, Zrnić Marinović bi najkasnije u četvrtak ujutro trebao biti doveden u zagrebačko sjedište USKOK-a. Matić očekuje da će nakon ispitivanja USKOK od suda zatražiti da mu se ponovno odredi pritvor, najvjerojatnije zbog utjecaja na svjedoke.

 

Prema neslužbenim informacijama, osim Zrnića i Mladinea uhićena je i vlasnica tvrtke "BBS" Barbara Bešenić, HDZ-ova članica i bivša saborska zastupnica, javnosti poznatija kao "kraljica PET ambalaže" zbog duga od 5,3 milijuna kuna Fondu za isporučenu PET ambalažu te Dragan Mioč. Svih četvoro USKOK sumnjiči za udruživanje radi fiktivnog prikazivanja otkupa PET ambalaže čime je Fond u konačnici oštećen za stotinjak milijuna kuna.