PRIŠTINA - Kosovski premijer Hashim Thaçi vođa je albanske organizacije "s elementima mafije" koja je odgovorna za krijumčarenje oružja, narkotika i ljudskih organa kroz istočnu Europu, tvrdi se u izvješću Vijeća Europe o organiziranom kriminalu.

 

Thaçi je, tvrdi izvješće, boss mreže koja se s tim aktivnostima počela baviti nakon rata na Kosovu, a neki od njegovih najbližih suradnika već su bili optuživani da su tajno prebacivali srpske zarobljenike u Albaniju, gdje su ubijani kako bi im se izvadili bubrezi i ostali organi.
Guardian objavio

Iza ovog izvješća Vijeća Europe, čiji su detalji danas objavljeni na stranici Guardiana , stoji istražitelj Dick Marty, a izvješće će biti prezentirano diplomatima svih 47 članica Vijeća. Marty tvrdi da Thaçijeve veze s organiziranim kriminalom traju već više od deset godina, a dominacija njegove "Dreničke skupine" unutar Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) omogućila mu je nadzirati "većinu kriminalnih aktivnosti" u koje su bili uključeni Kosovari.
Google oglasi

* Early elections in Kosovo
Snap vote in December? News, features and more!
www.setimes.com

Izvješće se temelji i na obavještajnim izvješćima FBI-a i drugih sigurnosnih agencija, a Thaçi je imenovan i kao čovjek koji već jedno desetljeće "nasilno nadzire" biznis krijumčarenja heroina u tom dijelu Europe