ZADAR- Kajem se i žao mi je što sam to učinio. Sve što je navedeno u optužnici vezano uz tu pljačku je točno. Nož s kojim smo opljačkali dućan je Vunićev.

Ne sjećam se što smo se dogovorili i tko je što trebao raditi. Inicijativa za pljačku je bila moja. Nakon što smo pobjegli iz trgovine, ja sam nož bacio u more. Radilo se o običnom kuhinjskom nožu. Ne znam zašto sam to učinio. Bio sam nov u tom društvu. Valjda sam se htio dokazati - rekao je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru, 19-godišnji Marko Nikola Morić koji se zajedno sa svojim vršnjacima Antom Vunićem i Renatom Klarićem tereti za tri razbojstva uglavnom u manje trgovine mješovitom robom.

I dok se Ante Vunić jedini brani sa slobode, Marko Nikola Morić i Renato Klarić su od dana uhićenja, sredinom listopada prošle godine, u pritvoru zadarskog Istražnog centra.

- Nakon što smo opljačkali dućan, vratili smo se u Vunićevu kuću i podijelili novac. Za vrijeme pljačke, Vunić je stajao kraj mene i nije radio ništa. Zajednički smo odlučili počiniti pljačku, ali je ovaj dućan bio takav da je izvršitelj mogao biti samo jedan, a to sam bio ja - priznao je u nastavku Morić.

Morić je priznao i pljačku dućana u mjestu Tribunj. No, naglasio je kako tamo on nije uzeo novac, već je to učinio Klarić.

- Nož je bio njegov. Nisam vikao da ću zaklati prodavačicu. Klarić je rekao: "Ovo je pljačka, otvaraj ladicu, daj novac". Ni on nije vikao prodavačici: "Ubit ću te, zaklat ću te!" Ja sam uzeo novac iz prve kase, a Klarić iz druge. Mislim da je sveukupno bilo riječ o 1.800 kuna. Nismo bili maskirani. Ne sjećam se tko je predložio da opljačkamo i ovaj dućan - naglasio je Morić.

Što se pak, tiče posjeda oko 48 grama marihuane za koju se optužnicom tereti, Morić je zanijekao da je "trava" kao i digitalna vaga, njegova.

Prije iznošenja njegove obrane ispitana je i socijalna radnica iz splitskog Centra za socijalnu skrb koja je upoznata s mladićevim "likom i djelom".

Ona ja pojasnila kako je njihov Centar već ranije u odnosu na Morića izrekao mjeru pojačane brige i nadzora i odlazak u Savjetovalište za mladež, no kako je naglasila, ta mjera nije dala rezultata.

- Zbog toga smatram da bi u njegovom slučaju trebalo primjeniti Zakon o sudovima za mladež, ali ne neku mjeru na slobodi, već upućivanje u Odgojni zavod. Naime, prema našim saznanjima Morić još uvijek nije spreman mijenjati ništa u svom ponašanju. Upućivanje u Odgojni zavod bi omogućio njegov preodgoj jer se kod njega uočava agresivnost i impulsivnost na čemu bi trebalo raditi i to pokušati korigirati - rekla je jučer predstavnica Centra za socijalnu skrb iz Splita.

A, prema nalazu vještakinje psihijatrijske struke dr. Vere Klarić čiji je nalaz jučer pročitan, Morić je odrastao u cjelovitoj obitelji, bez većih stresova. Do poremećaja u ponašanju došlo je u drugom razredu srednje škole kada je počelo bježanje s nastave i verbalna agresija.

 

Ocjena psihijatrice je da je mladić u trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv.

Trojica mladića do sada nisu bila osuđivana.

Prema optužnici zadarskog tužiteljstva, podsjećamo, Marko Nikola Morić i Ante Vunić su 22. listopada prošle godine nakon zajedničkog dogovora ušli u trgovinu Bakmaz u Strossmayerovoj ulici u Zadru te od prodavačice zatražili čokoladicu, a kad je ona otvorila kasu kako bi naplatila, Morić je iz rukava izvukao nož duljine oštrice desetak centimetara rekavši joj: "Ovo je pljačka, miruj!". Iz otvorene kase je zgrabio sve krupne novčanice, pa su pobjegli.

Renato Klarić je 23. rujna prošle godine oko 16 sati ušao u trgovinu "Kuman" u Starčevićevoj ulici u Benkovcu te je uz prijetnju plastičnim pištoljem: "Pucat ću, otvori kasu!", ukrao novac.

Na isti način su Morić i Klarić uz prijetnju nožem 19. listopada lani opljačkali trgovinu "Djelo" d.o.o. u mjestu Tribunj. Morić se još tereti za posjed zbog daljnje preprodaje oko 48 grama marihuane, a Klarić da ju je za njega čuvao.

Suđenje se nastavlja pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić.