ZAGREB/ZADAR - Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ministar pravosuđa Ivan Šimonović i stalni predstavnik UN-ovog Programa za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Yuri Afanasiev, posjetit će u ponedjeljak, 19. siječnja, Ured za podršku svjedocima i žrtvama na Županijskom sudu u Zadru. Suradnjom Ministarstva pravosuđa i UNDP-a u četiri hrvatska grada osnovani su uredi za podršku svjedocima i žrtvama. Osim u Zadru, takvi uredi osnovani su još pri županijskim sudovima u Osijeku i Vukovaru te pri zagrebačkom Županijskom sudu i Općinskom kaznenom sudu.

Dolazak na sud radi pružanja iskaza, bilo u svojstvu žrtve kaznenog djela ili svjedoka, može biti traumatično i zabrinjavajuće iskustvo. Uredi su osnovani kako bi se odgovorilo na potrebe svjedoka i žrtava te doprinijelo ponovnom uspostavljanju povjerenja građana u sustav kaznenog pravosuđa. Osnovne zadaće ureda su emotivna podrška žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon suđenja te davanje praktičnih informacija o pravima svjedoka, tijeku suđenja i slično. Uredi ne pružaju pravne savjete ni psihološku pomoć.

Uredi su počeli s radom u svibnju prošle godine, a prostor za djelovanje dobili su u sklopu navedenih sudova. Radi se o UNDP-ovom projektu potpore uvođenju sustava podrške svjedocima i žrtvama u hrvatski kaznenopravni sustav. Projekt traje dvije godine i za njega će iz sredstava UNDP-a biti izdvojeno preko 6 milijuna kuna. Po završetku projekta, u listopadu 2009. godine, pri sudovima bi trebali biti osnovani stalni Odjeli za podršku svjedocima i žrtvama.