"Uozbiljite se i odrastite", rekla je danas sutkinja Jadranka Kiš Šaulovečki Mariju Koradi, sinu peterostrukog zagorskog ubojice Ivana Korade, nakon što ga je proglasila krivim za divljanje po kafiću The Best u Velikoj Veterničkoj i osudila ga na 15 dana zatvora.

"Ne tražite krivce oko sebe, već počnite od sebe. Ne nosite sa sobom u gostionicu pendreke i suzavce. Uozbiljite se i odrastite", rekla je Kiš Šaulovečki prilikom obrazloženja presude.

Podsjetimo, 19-godišnji Mario Korade je 26. listopada, pijan razbijao čaše u kafiću te je nožem i policijskim pendrekom plašio vlasnicu lokala i goste. Kaznu je Korade već "odgulio" jer je na hlađenje u Remetinec poslan odmah nakon divljanja, a iz pritvora je izašao jučer.

Korade je na današnjem saslušanju na Prekršajnom sudu u Zlataru rekao kako se "kaje zbog svega što je napravio" te kako je bio pijan, a ispričao se i svim svjedocima divljanja, koji su u svojim iskazima naveli kako im pijani Korade nije izravno prijetio niti je nasrnuo na njih, već su ga se s obzirom na reputaciju njegova oca jednostavno preplašili.

Nožem htio odrezati limun za tekilu

Mario Korade je rekao kako mu je ta večer, manje-više, "u mutnom sjećanju" jer se napio. Rekao je kako je nož s oštricom duljine 15 centimetara uzeo sa šanka samo kako bi odrezao krišku limuna, jer je naručio tekilu. Svjedoci su pak rekli kako je tog popodneva u sebe "točio" jedino pivo i pelinkovac. Prilikom uhićenja je "napuhao" 1,62 promila.

No, ono što se od alkohola Koradi nije "zamutilo" je navodna izjava jednog od interventnih policajaca, koji su ga došli uhititi: "Poslali su po mene interventnu jedinicu, njih sedam, kao da to nisu mogla riješiti dva policajca. Jedan od njih je rekao kako me treba `ukokati` kao i mog starog". Naveo je i kako nije kriv za ono što je učinio njegov otac pa sve moli da se ne iskaljuju zbog toga na njegovoj majci i na njemu.

I prijatelj dobio laktom u rebra

Te su nedjelje s Koradom u društvu bili i njegovi prijatelji, profesionalni vojnik Zeno Behin te fizioterapeutski tehničar Karlo Sokolić. Sokolić je u svom iskazu rekao kako je i sam dobio od pijanog Korade laktom u rebra dok ga je smirivao na parkiralištu.

Svjedok na sudu je bio i Dražen Hudić, čiju je majku Ceciliju i nećaka Gorana ustrijelio Ivan Korade. Hudić je naveo kako Mariju Koradi ne zamjera stravičan zločin kojeg je počinio njegov otac. Pijani Korade mu se te večeri na parkiralištu "unosio u lice", uhvatio ga za ramena te mu govorio kako njegov otac nije ubio Ceciliju i Gorana Hudića. Hudić je dodao i kako Mario Korade zna biti jako neugodan kad popije.

"Poradit će na sebi, ali ne treba mu odmagati"

Iz krugova bliskih Mariju Koradi, doznajemo kako će on "poraditi na sebi" iako to ne uključuje liječenje od alkohola ili izbjegavanje istog, s obzirom da on "nije alkoholičar, nego se radilo o seoskom, birtaškom incidentu, kakvih je na desetke u Zagorju svaki dan, ali o ovome se piše samo zato što se radi o Koradi".

"Njemu treba pomoć. Nije teško zaključiti da čovjek od osamnaest godina koji oca godinama nije vidio dok je bio u ratu, a onda se iz rata vratio takav kakav je, i nakon svega što se dogodilo, ima problema. Ali on isto tako ima malo dijete za koje se mora brinuti i zbog toga će poraditi na sebi", kaže naš sugovornik. Dodaje i da mediji krivo izvještavaju o tome da se Koradini suseljani iz Velike Veterničke boje mladog Korade i da mu ne trebaju na taj način odmagati.