ZADAR - Cinaz, Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, ove subote pokreće projekt pod nazivom "Deset dana bez ekrana".

Voditelj projekta je Mirela Tolić, predsjednica udruge Cinaz i koordinatorica projekta. U projektu sudjeluju diplomirani profesori pedagogije te profesori politologije i filozofije koji će nakon deset dana projekta raditi radionice za kritičko razmišljanje sa mladim ljudima.

- Udruga Cinaz u Zadru je pokretač projekta "Deset dana bez ekrana". Projekt starta sutra. Očekujem odaziv oko 50 djece i njihovih roditelja. Cilj tog projekta je u deset dana što je veća moguća apstinencija od medija kako bi se poboljšala komunikacija između roditelja i djece. Drugi cilj je kvalitetnija organizacija slobodnog vremena, rekao nam je supervizor projekta, Zlatko Miliša.

Rad u projektu u Osnovnoj školi Stanovi biti će i dokumentiran, tako da će na kraju projekta biti napravljen mali film „Deset dana bez ekrana". Do ideje izvedbe ovoga projekta došlo se nakon što je isti takav organiziran u Francuskoj.

Na uzoru 227 učenika iz tri osnovne zadarske škole dobiveni su podaci da samo 12 posto roditelja priča sa svojom djecom o sadržajima koji su njima dostupni na medijima, pogotovo na televiziji i internetu.

Djeca će u svojim dnevnicima pisati točno koliko su tokom trajanja projekta vremena proveli pred ekranima, isto kao koliko su vremena proveli trošeći na druge aktivnosti.

Organizatori projekta kao rezultate očekuju konkretan odgovor na pitanja kolika je suradnja između djece iz iste škole, kao i između djece iz različitih škola te između djece i roditelja.