SARAJEVO - Trenutno najpoznatiji hrvatski bjegunac - riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, koji je prošlog tjedna, nakon što je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, za sarajevsku Federalnu televiziju je naznačio da bi se mogao vratiti u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

"Ako se potvrdi ta presuda, naravno da ću razmišljati o povratku i služenju kazne u jednoj od kaznionica koje su drukčijeg tipa nego što je taj ozloglašeni 'Via Roma' u Rijeci", kazao je danas u političkoj emisiji "60 minuta".

Kako je naveo, bio je primoran pobjeći iz Hrvatske jer mu je život visio o koncu za vrijeme boravka u riječkom županijskom pritvoru. Naime, tamo je doživio srčani udar jer je bio zatvoren s optuženicima za najteža kaznena djela. "Moj temeljni problem sada je moje zdravlje. Da sam tridesetak godina mlađi vjerojatno bih ostao u Hrvatskoj i odslužio kaznu onakva kakva je", pojasnio je Šimić.

Presuda je rezultat USKOK-ove urote

Samu presudu Šimić vidi kao dio urote koju je iz njemu nepoznatih razloga poveo USKOK, a na takav zaključak navela ga je policija koja je tragajući za dokazima ispitala gotovo tri i pol tisuće ljudi od kojih se samo njih 18 pojavilo na sudu.

Ključnu svjedokinju Ljerku Krajnović smatra nevjerodostojnom jer mu ona nikad nije ponudila mito. Navodno njezina kuverta u kojoj se nalazilo pet tisuća eura, istaknuo je Šimić, zapravo je podmetnuta u njegov ured.

Darovi pacijenata su bili uobičajena praksa Tek je priznao da je po dolasku na radno mjesto u riječku bolnicu primao darove, kao što je primjerice pršut, što je bila uobičajena praksa. Isprva ga je takvo ponašanje pacijenata iznenadilo, ali "na sugestiju bolničke uprave" takve je darove prihvatio i to da " ne bi nekoga uvrijedio ili naveo da pomisli kako to nije dovoljno".

Naposljetku je za sutkinju Iku Šarić kazao da je cijelo vrijeme bila neprijateljski nastrojena prema njemu, što je uvelike imalo utjecaja na donesenu presudu.