U 15.30 sati na splitskom groblju Lovrinac bit će pokopan filmski i kazališni glumac Boris Dvornik. Posljednjem ispraćaju nazočit će i premijer Ivo Sanader.

Komemoracija će se održati u 13 sati u splitskom HNK, a cijeli dan bit će otvorena knjiga žalosti u atriju kazališta.

Boris Dvornik, velikan hrvatskoga glumišta, među brojnim filmskim nagradama dobitnik je i nagrade "Slavica" za životno djelo 1990. godine, nagrade za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika iz 1997., a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Jedan od najpoznatijih filmskih i kazališnih glumaca država bivše Jugoslavije glumio je u više od 40 filmova te u velikom broju dramskih izvedbi na sceni splitskog i zagrebačkog HNK, ali i drugih kazališta.

Osim kazališnih kreacija, među kojima su Ribarske svađe C. Goldonija, Brešanov Hamlet u selu Mrduša Donja, Pirandellov Čovik, zvir i kripost, publika pamti i njegove nastupe u operetama: Straussovu Šišmišu, Tijardovićevoj Maloj Floramy, u kojoj je igrao više od 300 puta, Spli'skom akvarelu.

U sjećanju široke publike ostaje po ulogama u televizijskim serijama Roko i Cicibela, Velo misto i Malo misto autora Miljenka Smoje te Kapelskim kresovima.

Boris Dvornik je u začecima stvaranja samostalne hrvatske države postao i saborski zastupnik prvog saziva Sabora RH na listi HDZ-a.

Rođen je 16. travnja 1939. u Splitu. Glumom se bavio od djetinjstva, Kazališnu akademiju završio je u Zagrebu, a na filmu je debitirao 1960. u "Devetom krugu" Francea Štiglica.