ZADAR - Uz značajno policijsko i vojno osiguranje na Sveučilištu u Zadru održan je okrugli stol na kojem je o ulozi svojih postrojbi u vojno redarstvenoj operaciji Maslenica govorilo desetak zapovjednika.

Organizator skupa bio je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar domovinskog rata, a kako je istaknuo ravnatelj Centra dr. Ante Nazor ovo je tek prvi skup na kojem se otvara tema pripreme i provedbe akcije Maslenica. Sljedeći je već sada najavljen za dogodine.

- Početak napada je bio u 7 sati. Svi su počeli u 7, osim 4. brigade koja počinje u 6.15. Lijevi susjed 112. prva dva dana nije se ni čuo, desni susjed 113. samo je u odbrani, Specijalne snage kralja Tomisla prva dva dana - ništa. Samo 4. gardijska brigada ide grlom u jagode. Već su imali mrtve i ranjene i što se događa? Ukupno 11 poginulih i 63 ranjena. Budući da ovaj Centar zahtijeva da pišemo samo istinu ja bih postavio pitanje da li su načelnik Glavnog stožera, načelnik operativne zone, ne amnestiram ni samog sebe, suodgovorni za gubitak ovoliko ljudi u 4. brigadi, kazao je među ostalim general bojnik Luka Džanko.

Pukovnik Svemir Vrsaljko prije samog izlaganja o djelovanju Specijalnih snaga MUP-a u pripremi i provedbi akcije Maslenica pozdravio je svojeg tadašnjeg zapovjednika generala Markača i uputio pozdrav generalu Gotovinu, zbog čega je bio prekinut pljeskom nazočnih.

Naveo je kako su u akciji smrtno stradala trojica djelatnike Specijalne jedinice policije, dok je 9 teško, a 17 lakše ranjeno.

- Mislim da nismo kažnjena, nego odabrana generacija i nemojmo dozvoliti, ni sebi, ni našim momcima, da se pitamo je li nam ovo trebalo. Je. Ostvarili smo snove naših pradjedova i na tome zahvaljujem Bogu, završio je Vrsaljko svoje izlaganje u kojem je podsjetio na teško okolnosti stvaranja Specijalnih postrojbi policije.