ZAGREB - Priručnik "Prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću - jelovnici i normativi", autorica Ljiljane Vučemilović i Ljube Vujić Šisler, koji je danas predstavljen u hotelu International, donosi nove preporuke i smjernice za planiranje prehrane u dječjim vrtićima. Knjiga prati Program mjera zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a čije su izmjene i dopune stupile na snagu 26. studenoga ove godine. Novi jelovnici, kako su istaknule autorice, kreirani su na temelju unaprijed definiranih preporučenih energetskih i nutritivnih vrijednosti prema dobnim skupinama djece. Pri tome su poštovane i preporuke o učestalosti konzumiranja pojedinih namirnica, zdravstvenoj ispravnosti i sezonskim varijacijama u ponudi namirnica.Priručnik je rezultat multidisciplinarnog rada stručnjaka, u čijem su stvaranju sudjelovali pedijatri i nutricionisti.

Dugoročno želimo postići da sva djeca u vrtićima imaju jednaka prava i mogućnosti zaštite i unaprjeđenja zdravlja, te da jedu bolju, kvalitetniju i raznovrsniju hranu, koju će kontrolirati stručne institucije.

Važan je cilj nove prehrane, kako je rečeno, i smanjenje poremećaja vezanih uz prehranu, kao što su pretilost, bolesti metabolizma i druge. Pozitivne prehrambene navike izgrađuje se i prihvaćaju u najranijoj dobi, poručile su autorice.Priručnik Ljiljane Vučemilović i Ljube Vujić Šisler namijenjen je stručnjacima koji brinu o zdravlju i prehrani djece u dječjim vrtićima, ali i svim drugim djelatnicima dječjih vrtića i sličnih ustanova.

Obje su autorice više medicinske sestre i članice podružnice medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba, a priručnik je objavljen u izdanju Hrvatske udruge medicinskih sestara - Podružnice medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport - sektor predškolski odgoj.