U petak, 14. svibnja u 10 sati, startnu liniju ispred Sustipana ispunit će jedriličarske posade Paiške regate.

Regata će se jedrili na ruti Split - Stari Grad (Hvar), a drugi plov je predviđen za nedjelju 16. svibnja, sa startom u zaljevu ispred Starog Grada na ruti prema cilju u Splitu. Subota je rezervirana za regatu u zaljevu na kojoj će svoje snage odmjeriti najuigranije posade.

Protekla, COVID pandemijom obilježena godina, 76 godina staroj Viškoj regati promijenila je kurs, i kao Pa(V)iška regata, usmjerila je jedriličare prema Starom Gradu. Gostoljubivost domaćina gradonačelnika Antonia Škarpe i mještana Starog Grada, nadopunjena užitkom sudjelovanja u posebnoj regati koja se u subotu održala u Starogradskom zaljevu, oduševila je sudionike, te su po završetku regate uslijedili mailovi, pozivi i poruke jedriličara sa izražavanjem želje da se regata opet održi na novoj lokaciji. Uprava Jedriličarskog kluba Labud odlučila kako će se Viška regata nastaviti jedriti u listopadskom terminu prema Visu, ali i kako će na početku sezone u svibnju mjesecu trajno organizirati PAIŠKU REGATU.

Direktor „Paiške regate" Damir Skelin bio je direktor marketinga najveće hrvatske regate MRDUJE u periodu od 2001. do 2012. kada je „Mrduja" znala dosezati i preko 320 prijavljenih jedrilica, dok posljednjih 10 godina vodi promociju Viške regate.

O Organizacijskom odboru Paiške regate izjavio je sljedeće:

- U ovim izazovnim pandemijskim vremenima, kako bi se ovakva regata unatoč iskazanoj želji jedriličara razvila u zanimljiv sportski, društveni i turistički događaj, potreban je i izniman tim koji čine najiskusniji „Labudaši", od sudaca do operative na moru i strateške organizacije. Ovog zahtjevnog zadatka prihvatili su se: hrvatski olimpijac i košarkaški reprezentativac Željko Jerkov koji je vodi komunikaciju prema institucijama partnerima regate, Leo Lemešić proslavljeni jedriličar poznat po putovanju oko svijet koji se prihvatio organizacije subotnje regate u zaljevu, Alen Kustić, eminentni Hrvatski jedriličarski sudac, višestruki prvak Hrvatske u klasi Laser-radial Dominik Perković koji je na čelu organizacije regate na moru, priznati hrvatski konzultant i organizacijski trener Hrvoje Kenfelj i kapetan Toni Mlikota, višegodišnji direktor čuvene Viške regate. Raduje i činjenica kako je Raiffeisen leasing prepoznao potencijal ovog projekta i prihvatio pokroviteljstvo nad regatom.

Domaćini, gradonačelnik Antonio Škarpa i direktor Turističke zajednice Jakša Damjanić svjesni činjenice kako je Stari Grad iznimno privlačan jedriličarima, a zbog visoke popunjenosti priveza tijekom glavne sezone, objeručke su prihvatili ideju o Paiškoj regati, i maksimalno se angažirali kako bi jedriličarima pružili priliku da i u predsezoni uživaju u svemu što otok nudi, a na radost vlasnika turističkih i ugostiteljskih objekata u Starom Gradu, te mještana. Za kraj važno je istaći i susretljivost te pomoć Županijske lučke Uprave i Lučke kapetanije Split, koji uvijek rado daju potporu J.K. Labud u organizaciji regata.

Svjesni neuobičajenih okolnosti u kojima živimo, ovogodišnje izdanje Paiške regate bit će potpuno usklađeno s epidemiološkim mjerama, te neće biti okupljanja ni u Splitu, ni u Starom Gradu, pa tako otpadaju standardni sastanak kormilara, dodjela pokala i prateća fešta, te zabavni program za jedriličare u Starom Gradu. No, bit će prilike i za to u godinama koje su pred nama.

Prijave se vrše isključivo online na linku, zaključno sa srijedom 12. svibnja do 12 sati.

Oglas Paiške regate može se pogledati na poveznici, a osnovne informacije nalaze se ovdje.