Nogometni klub Zadar, u obliku kakav je do sada bio, vrlo skoro će prestati postojati. Izvjesno je to nakon posljednjeg dopisa što ga je gradonačelnik Branko Dukić poslao direktoru kluba Damiru Kneževiću, u kojem ga obavještava da grad kao većinski vlasnik više neće moći pokrivati nastale dubioze te će svoja sredstva uplaćivati za školu nogometa koja će djelovati pri HNK Zadar. Pri udruzi koja je u studenom osnovana upravo zbog ovih razloga, a predsjednik joj je također Damir Knežević.

- Radimo sve da ovu sezonu u Trećoj HNL jug privedemo kraju i vjerujem da ćemo ju završiti regularno. Radna zajednica prijeći će u novu udrugu, a iz kojeg će ranga i kada HNK Zadar krenuti tek će se vidjeti, kaže Knežević, koji čeka i formalnu odluku Skupštine sazvanu za 17. ožujka. Sve osim pokretanja stečaja bilo bi veliko iznenađenje.

Ostaje ipak upitno hoće li i u kakvom sastavu NK Zadar dočekati kraj sezone. U subotu je na rasporedu gostovanje u Biogradu kod Primorca, pa domaća utakmica sa Slogom. No tko će platiti put za, recimo, odlazak u Makarsku 22. ožujka, i tko će od igrača pristati igrati bez bilo kakve naknade. Tu su i naknade sucima i drugim službenim osobama - ako ih ne mogu platiti, utakmice se neće igrati.

Trener Marko Pinčić, koji će također prema svemu sudeći u novu radnu zajednicu, kaže da straha nema.

- Mi smo dosta oslabljeni, ostala su naša dica predvođena Lukom Begonjom i vjerujem da ćemo u ovakvom sastavu privesti sezonu kraju, kaže Pinčić.

Dogodi li se vjerojatni ishod sa stečajem, vitrina NK Zadra ostat će bez trofeja, jer oni pripadaju klubu koji ih je pod tim imenom (ili Zadarkomerc) osvajao od utemeljenja 1945. godine. Zapravo, točnije od 1983., kada je klub na sličan način već jednom krenuo od nule, kada mu je prijetilo gašenje. Tada je klub utemeljen na novim osnovama, kako je u svojoj knjizi podsjetio Drago Marić, a upravo to bi se moglo dogoditi i ove 2020.

Više od trofeja (koji će tamo ostati, iako novi klub neće biti sljednik), HNK Zadar će zaboliti gubitak prava na razvojne naknade za Livakovića, Vrsaljka, Santinija, a moguće i plejadu igrača koja tek sada kroz Dinamo, Hajduk ili druge prvoligaške klubove ulazi u profesionalni nogomet. Kako koja tisućica ili stotina tisuća eura krene prema Zadru, tako će ili otići prema stečajnoj masi ili će ostati u klubu koji ju je slao. Dogodi li nam se novi Luka Modrić, ni lipa neće pristići u HNK Zadar i tako sljedećih desetak godina, dok ne stasa generacija koja prelazi u školu nogometa. Sve što se do sada radilo, piši propalo.