Nakon što su prije dva tjedna odgođene zbog bure, kvalifikacije Erste Plave lige u Zadru održat će se u utorak 28. svibnja (kada je predviđena kiša, op.a).

Prošle godine je po velikoj vrućini na atletskom Stadionu Višnjik nastupilo 390 učenica i učenika iz više od 30 osnovnih škola Zadra i Zadarske županije. Pažljiviji pratitelji Erste Plave lige sjetit će se i 2014. godine kada je u Zadru nastupilo senzacionalnih 810 osmoškolaca - što je tada bio rekord Erste Plave lige - natjecanje je trajalo punih osam sati i pratilo ga je preko tisuću gledatelja.

Zanimanje osmoškolaca iz zadarske regije za atletiku i Erste Plavu ligu i dalje je veliko, pa će se to, zasigurno, potvrditi i u utorak, kada natjecanje na Višnjiku počinje u 13 sati natjecanjem učenica i učenika šestih razreda, nakon čega slijede peti (14:30), četvrti (16:00) te na kraju treći razredi (17:30). Zadarski osmoškolci najecat će se u trčanju na 60, 300 i 600 metara, skoku u vis i dalj te bacanju kugle i vortexa.

Po dvoje najboljih u svakoj disciplini i kategoriji nastupit će na finalu Erste Plave lige, 3. rujna u Zagrebu, u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića.

Erste Plava liga jedinstveno je atletsko natjecanja osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera - Erste&Steiermärkische banke i Erste Plavih mirovinskih fondova - na kojem je u prvih šest godina sudjelovalo 22.686 učenica i učenika iz cijele Hrvatske. Cilj natjecanja je privući što veći broj najmlađih sportu i atletici te kroz projekt 60minutaKRENI promicati svijest o važnosti dnevne šezdesetominutne tjelesne aktivnosti kod djece.