Zadarska ljetna liga, nastala po uzoru na „staru" Ljetnu ligu koja se kontinuirano igrala 10-ak godina, je košarkaška liga zadarskih kvartova i mjesta zadarske županije u košarci na dva koša.

Ove godine će, kako je danas službeno najavljeno,  i u novom izdanju zadržati svoj stari, poznati karakter. Više o samom natjecanju na današnjoj konferenciji za medije rekli su Martin Vulić iz Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije, Ivica Dokoza iz KK Diadore, Donat Vidov iz DSR Evala i predsjednik MO Poluotok, Frane Brajković. Sve će utakmice biti održane na igralištu "Mornarica" u cilju obnove i revitalizacije posljednjeg sportskog igrališta na zadarskom poluotoku. 

Od ponoći, 7. svibnja, otvaraju se prijave ekipa. Zainteresirani se mogu prijaviti do kraja mjeseca, odnosno 31. svibnja u 23:59. Prijave se šalju na mail zadarska.ljetna.liga@gmail.com. Svaka prijava mora sadržavati listu igrača, ime i prezime osobe za kontakt i e-mail adresu. Igrača može biti minimalno osam, a maksimalno 18. Na pojedinoj utakmici igra najviše 12 igrača koji su upisani na listu. Mogu sudjelovati svi, bez obzira na spol i dob. Na turniru sudjeluje osam ekipa uz mogućnost proširenja natjecanja do 12 ekipa. 

Kako je istaknuo Ivica Dokoza iz KK Diadore, kotizacija za svaku ekipu iznosi 1500 kuna i treba se platiti do 15. lipnja, a dodatnih troškova za momčadi, osim dresa s brojevima, nema. Raspored utakmica će biti objavljen desetak dana nakon kompletiranja prijava. Natjecanje će se održavati vikendima kroz srpanj i kolovoz, a pobjednici skupine idu direktno u polufinale. Drugi i treći iz skupina će se razigravati za preostala dva mjesta u polufinalima. Mnoga košarkaška lica u gradu Zadru su najavila svoje sudjelovanje, a njihova će imena biti objavljena naknadno.

- Mi smo spremni za realizaciju i jedva čekamo početak Zadarske ljetne lige. Pošto je interes velik, preporučujemo svima da požure s prijavama i formiranjem momčadi, poručili su organizatori.

Kroz ovaj se projekt nastoji stvoriti temelje za "Ljetnu školu košarke" koja bi bila besplatna za djecu.