Vladimir Gašpar, član Atletskog kluba osoba sa invaliditetom "Fortius" Zadar, u nedjelju će u disciplini bacanja koplja nastupiti na Europskom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom u Berlinu. U samo sedam mjeseci bavljenja ovim sportom Gašpar je stigao do drugog mjesta na Grand prixu u Parizu, te se nada da će u konkurenciji najboljih europskih bacača ponovno postići dobar rezultat.

Na atletskoj stazi na Višnjiku nastup na prvenstvu s Gašparom su najavili predsjednik kluba Fortius Ante Rubeša te njegov trener Edi Stipić.

- Klub je osnovan na poticaj mog prijatelja Vladimira, koji se zaželio profesionalno baviti sportom, a s obzirom da se so sada okušao u različitim disciplinama brzo je došao u formu i ovladao bacanjem koplja. Možemo reći da smo kao klub imali Božje pomazanje, jer se rada s Vladom prihvatio najbolji trener kojeg smo mogli zamisliti Edi Stipić. Pristao je odvojiti dio svog vremena unatoč brojnim obvezama i vjerujem da će zajedno s njim postići vrhunski rezultat, rekao je Rubeša, koji je kao sportski djelatnik aktivan i u drugim invalidskim sportovima.

Edi Stipić iza sebe ima brojne odgojene atletičare, suradnju sa zlatnim olimpijcima Fantelom i Marenićem, svjetskim prvacima braćom Fantelom. Kaže kako je unatoč svim tim uspjesima baš ova suradnja ona koja mu je oplemenila život.

- S radošću dolazim na treninge, a on s radošću sve odrađuje. Ne trenira predugo, ali po konstituciji se vidi da je unatoč svom hendikepu niskog rasta izuzetno sposoban za bavljenje sportom. Jako je nadaren za učenje tehnika, što mogu reći iako ja nisam specijalist za koplje. Drago mi je što ide na veliko natjecanje, nemam velika očekivanja, želim da bude sretan tamo pa će postići dobar rezultat, kaže Stipić.

Vladimir je u svojoj 27. godini postao hrvatski reprezentativac te je na kampu u Bjelolasici nedavno odradio svoje prve pripreme s reprezentacijom. Nastupa u kategoriji F41, s osobama visine do 1,45 metara. Za sada samo u koplju, iako bi se u dogledno vrijeme sigurno mogao prebaciti i na kuglu i disk.

- Prije dva mjeseca u Parizu sam osvojio drugo mjesto, iako sam imao tremu, bilo me je strah kako će sve ispasti. Upoznao sam dosta ljudi koji su me proveli kroz natjecanje, sada sam iskusniji, nakon Bjelolasice i spremniji za ono što me čeka u Berlinu, optimističan je Gašpar, koji se nada novoj medalji u svojoj riznici.

A može li se u njoj jednog dana, za dvije godine, naći i olimpijska? Stipić je s braćom Fantela već osigurao vizu za OI u Tokiju (25. srpnja do 9. kolovoza 2020.), hoće li se nakon samo tjedan dana vraćati u Japan, na paraolimpijadu koja kreće 25. kolovoza iste godine?

- Daleko je još Olimpijada, iako Vladimir već sad ima rezultat kojim bi mogao tamo ići. No osim normi potrebno je ući i u nacionalnu kvotu u kojoj je sada osam sportaša s invaliditetom. Kada bi se kvota proširila na 12, vjerujem da bi sigurno bio među putnicima za Tokio, a ako nastavi ovako raditi vjerujem da će ući i u tu kvotu 8, optimističan je Stipić.

Trener koji s Fantelama sve pretvara u zlato možda i Vladimiru pomogne u onome što mu je prije samo sedam mjeseci izgledalo kao nemogući san.