U nedjelju 5, kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, održat će se 46. izdanje Plivačkog maratona Preko - Zadar, najdugovječnijeg maratona u Hrvatskoj. Natjecanje svake godine okuplja stotinjak plivača različitih dobnih kategorija, a i ove godine na startu u Preku očekuje ih se između 100 i 120, najavili su jutros na bazenu Kolovare Josipa Nekić i Željko Olujić, treneri Plivačkog kluba Zadar, organizatora maratona.

- Za sada imamo 70 prijava, no kako je rok do sutra u 10 sati, a najviše prijava stiže u zadnji tren, očekujemo da će se brojka popeti na iznad 100 plivača. Ne znamo tko još dolazi od najboljih daljinskih plivača, ali od nekih imamo najave da nam i ove godine dolaze, rekla je Nekić.

Prvo izdanje najstarijeg plivačkog maratona u Hrvatskoj održano je 1973. godine, a prvi pobjednik bio je Tihomir Sabo. Pobjednik prošlogodišnjeg maratona bio je Marko Radović, koji će nastupiti i ove godine. U Plivačkom klubu Zadar ponosni su na svoje mlade plivače koji će se odvažiti na savladavanje ovog izazova. Za sada je najmlađa prijavljena natjecateljica Zara Medanić rođena 2009. godine, a po godinama ju prate Vito Čupić i Mihael Nimac, također članovi kluba. Nastupit će, naravno, i brojni plivači iz većih uzrasta.

- Svi natjecatelji uz sebe imaju brod koji ih prati i u svakom trenutku može reagirati dođe li do umora ili zdravstvenih poteškoća. Imamo liječnike, ronioce, HGSS, kapetaniju, policiju, kao i svake godine, pa se nitko ne treba oklijevati u prijavi ako misli da bi nešto moglo poći loše. Dođite, testirajte svoje mogućnosti, poručuje Olujić

Ove godine dodana je još jedna kategorija, između 60. i 64. godine života. Nastupit će i dvoje plivača s invaliditetom - jedan invalid Domovinskog rata te 10-godišnja djevojčica iz Zagreba, koja bi tako trebala postati najmlađa plivačica s invaliditetom koja je preplivala ovu dionicu.

- Radujemo se toj prijavi jer utrka nije kratka ni lagana, kanal ima svoje posebnosti. Vjerujem kako će na kraju ipak svi biti sretni i zadovoljni, rekao je trener PK Zadra, u kojem ova utrka označava i kraj sezone.

Svi detalji o prijavama mogu se dobiti na web stranici Plivačkog kluba Zadar, telefonski na 099 803 8521 ili (023) 312-320, na e-mail info@pkzadar.hr ili osobno u prostorijama kluba na bazenu Kolovare. Prijave traju još malo i zato požurite!