Sedam utrka na sedam atraktivnih lokacija u Zadarskoj županiji ujedinjene su u jednu ligu, Coastal & Mountain Trails, predstavljenu danas u prostorijama Planinarskog društva Paklenica. 

- Prije 10-ak godina krenuli smo s promocijom aktivnog turizma i napokon su trailovi dočekali svoj red. Došlo je do ideje, odnosno svojevrsne nužnosti, da ih integriramo sve u jednu ligu. No ne radimo ovakve događaje s ciljem dobivanja pobjednika, već afirmacije prostora, predstavljanja naših organizacijskih sposobnosti te najvažnije, kako bi napravili infrastrukturu koja je preduvjet trail turizmu, poručio je Đuro Župan, vlasnik Riva Rafting Centar te organizator Zrmanja Adventure festivala u sklopu kojeg se 28. travnja održava Trail tri rijeke.

Utrke se odvijaju na području nekoliko Parkova prirode i Nacionalnih parkova Sjeverne Dalmacije, a karakterizira ih jedinstveni spoj mora i otoka, planina i rijeka.

Jedna od lokacija je i Pakoštane.

- Drago nam je što se možemo priključiti timu ljudi s dobrom idejom te smo sretni što možemo dati svoj obol kroz jedinstven prostor. Utrka Pakoštane trail (31. ožujka) bit će humanitarnog karaktera, a svi sudionici moći će uživati u najljepšem pogledu na cijelu županiju kao i u originalnim popratnim sadržajima u znaku uskršnjih blagdana, poručila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Pakoštane. 

Atraktivan pogled s vrha Tustice pružit će i posljednja u nizu utrka - Magunja trail.

- S oduševljenjem smo se priključili ovoj ligi. Već smo izgradili 6 i pol kilometara staze, no dio je nažalost uništen u poplavi. U suradnji s Hrvatskim šumama sanirat ćemo to do svibnja, a 22. rujna će sve biti spremno za novi Magunja trail, poručio je Nikola Milošević, direktor sukošanske Turističke zajednice.

Coastal & Mountain Trails liga obuhvaća i zadarske otoke. Prva otočka utrka na rasporedu je već 17. ožujka. Dugi otok trail počinje i završava u mjestu Sali, a na cilju utrke očekuje vas sajam otočnih proizvoda i neizostavna fešta. Trkači se na Dugi otok vraćaju 2. lipnja kada će se održati prvi Božava trail. 

- Staza prolazi preko najpoznatijih plaža Dugog otoka i nadamo se da ćemo ovom manifestacijom privući goste koje dosad nismo imali, istaknuo je Jure Javoran, direktor TZ Božava. 

Danijela Bucić iz International Mountain Leader naglasila je kako osim atraktivnih terena, ove utrke povezuju i kategorije. 

- Sve će nuditi dvije kategorije - za profesionalne, ali i hodače, odnosno rekreativce. Važna je zabava i druženje, a gosti će moći uživati i u posebnim gastro pričama, napomenula je Bucić. 

Sve informacije o utrkama i prijavama možete pronaći na njihovim službenih web stranica, a uskoro će biti dostupna i nova stranica koja će sve informacije ujediniti na jednom mjestu.