Oko 2000 posjetitelja okupio je XVII. Međunarodni susret penjača Paklenica 2016. Nakon sinoćnjeg otvorenja uz projekcije filmova i vertikalnu plesnu predstavu "Mala tragedija" autorice Marije Šćekić u kanjonu Velike Paklenica na red došli penjači i svi zaljubljenici u sport i prirodu.

Brzinsko penjanje velikih stijena, trail utrka, top rope penjanje za djecu... te i niz drugih aktivnosti i sadržaja privukle su velik broj domaćih i stranih rekreativaca u kanjon Velike Paklenice na tradicionalni susret penjača. Zagrepčanka Tina Lepri natjecala se u "Big Wall Speed Climbingu".-  To je natjecanje tko može prije popeti smjer koji je već prije određen. Trebalo nam je 33 minute i još nešto. Uzbuđenje, ulovi te uzbuđenje dok penješ i super je osjećaJ, izjavila je zagrebačka penjačica.

Uzbuđenje dijeli i Slovenka Andrea Podobnik koja je usput rekla: trčim, penjem, sve. Uživam! Moram da trčim!

Poseban užitak penjanje predstavlja najmlađima. Devetogodišnjoj Leni Opačić planine i penjanje prirodna su stvar već četiri godine.- Prvo sam se počela penjati na stupovima pa me tata prijavio u Jankomir i na Velesajam i jako je zabavno se penjat, ozbiljno će Leni.